غار دهشیخ که به غار علیصدر (۲) معروف است در استان کهگیلویه وبویراحمد (یاسوج-پاتاوه) قرار دارد. برای رسیدن به این غار بعد از گذر از پل تاریخی پاتاوه باید در مسیری سنگ فرش شده و سربالایی پیادهروی کنیم. این غار که در دامن دنا و در میان انبوه درختان و جنگلهای بلوط قرار گرفته، در طی قرنها ناشناخته مانده بود تا اینکه در سال ۸۷ توسط یک چوپان در حالی که به دنبال گلهاش بود به طور اتفاقی کشف شد واینگونه شد که پس از هزاران سال، بشر قدم به دنیای رمزآلود غار دهشیخ گذاشت. شکل گیری غار دهشیخ بر اساس بررسیهای زمینشناسی و میراث فرهنگی استان، مربوط به دوران دوم زمین شناسی (دوره کرتاسه) با سنی حدود ۱۳۵ میلیون سال پیش است. این غار هفت دالان تودرتو و شش درب ورودی و خروجی دارد که گردشگران میتوانند تنها با ورود از یک درب آن وارد غار شوند. به هنگام ورود به این غار با دنیای اسرارآمیزی از قندیلهای آهکی و ستونهای زیبای طبیعی مواجه میشویم که چشم هر بینندهای را به تحسین وامی دارد. رشد قندیلها در هر قرن ۲.۵ سانتیمتر مکعب است و این موضوع حساسیت مراقبت از بافت غار را بالا میبرد.
خواجه شمسُالدّینْ محمّدِ بن بهاءُالدّینْ محمّدْ حافظِ شیرازی زادهٔ ۷۲۷ هجری قمری – درگذشتهٔ ۷۹۲ هجری قمری در شیراز، مشهور به لِسانُالْغِیْب، تَرجُمانُ الْاَسرار، لِسانُالْعُرَفا و ناظِمُالاُولیاء، شاعر فارسیزبانِ سدهٔ هشتم ه. ق شیراز است. بیشتر شعرهای او غزل است. حافظ از مهمترین اثرگذاران بر شاعرانِ فارسیزبانِ پس از خود شناخته میشود. در تقویم رسمی ایران ۲۰ مهر روز بزرگداشت حافظ نامیده شده است.
شهرستان کلات بالغ بر ۸۰۰ هکتار گردوی بارور دارد که با توجه به خسارت سرما سال جاری پیش بینی میشود حداقل ۴۰۰ تن گردو از سطح باغات شهرستانهای کلات نادری برداشت شود.
آیین سنتی مذهبی قالیشویان در دومین جمعه مهرماه در مشهد اردهال برگزار میشود و تنها آیین مذهبی اسلامی است که به تقویم خورشیدی برپا میشود. در این مراسم شرکتکنندگان در حالی که چوبهایی به دست دارند، قالیای را به نماد شستن خون علی بن محمد باقر (ع) در چشمه میشویند. شرکت کنندگان یکی از قالیهای درون بنای امامزاده را به صورت لوله شده (به عنوان قالیای که به هنگام شهادت در تابوت او بوده) بعد از برگزاری مراسم عزاداری به سمت چشمهای که در شرق بناست برده و آنرا غسل میدهند.
استان یزد در مرکز ایران قرار گرفته و از اطراف با استانهای اصفهان، خراسان جنوبی، کرمان و فارس همسایه است. واژهٔ "یزد" به معنی پاک و مقدس است و شهر یزد نیز به مفهوم شهر خدا و سرزمین مقدس است. یزد به عنوان یکی از شهرهایی که درمسیرجاده ابریشم قرار داشته همواره در گذشته محلی برای استراحت و گذر کاروانیان، تجار وگردشگران بوده است. از این رو گردشگران و سیاحان زیادی به این شهر سفر کرده اند و در مورد جاذبههای آن نوشته اند.
عمارت خورشید که در بین مردم به قصر خورشید معروف گردیده یک برج مقبرهی نیمه تمام است که در میانه شهر کلات نادری واقع شده است. بنای عمارت خورشید از گور تیمور در سمرقند اقتباس شده، اما پوشش خارجی گنبد بر فراز برج اجرا نشده و بنا نیمه تمام مانده است.
عمارت خورشید در حال حاضر دارای سردابهای متشکل از هشت فضای بهم پیوسته پیرامون آن و فضای آرامگاهی بر روی سکویی هشت ضلعی است که ایوانچهها و اتاقکهایی آن را محصور کردهاند.
تزئینات عمده عمارت شامل نقوش حجاری شدهای بر روی دیوارههای بیرونی است که نقوش گلدانهایی با شاخ و برگ افشان و میوههای غیر بومی گرمسیری و پرندگان متعدد بر آن حجاری شده است.
در قسمت بالای طاق نماها نقوش ساده اسلیمی جلب نظر میکند. بر اساس مطالعات باستان شناسی این بنا در ابتدا نیز مقبرهای مربوط به عصر ایلخانی بوده که در زمان افشاریه بنای کنونی بر شالودهی بنای قدیمی ساخته شده است.
این اثر تاریخی یکی از مقاصد گردشگری است که سالانه بیش از ۲۰۰ هزار نفر از سرتاسر ایران و همچنین گردشگران خارجی از آن بازدید میکنند.
نارنجستان یا باغ قوام از عمارات دوره قاجاریه شیراز است که در محله بالاکفت و در قسمت شرقی انتهای خیابان لطفعلی خان زند واقع است. احداث این بنا توسط علی محمد خان قوام الملک ۱۲۶۷-۱۲۵۷ شروع شده و در حدود سال ۱۳۰۰ ه. ق. توسط میرزا محمدرضا خان نوه قوام الملک اول و پدربزرگ قوام تکمیل شده است.
شهر ییلاقی خور (خَرو) که به ماسوله خراسان نیز شهرت دارد، در منطقه سرسبز نیشابور و در کوهپایههای بینالود واقع است. شهر خور دقیقا در مسیر بین نیشابور و مشهد قرار دارد. شهرت باغداری این شهر به علت وجود بیش از ۶۰۰ هکتار باغ آلوی آن است که این شهر را به پایتخت آلوی کشور معروف کردهاست. در مهر ماه ۱۴۰۱ در سفر وزیر میراث فرهنگی به این شهر با درخواست مردم منطقه و موافقت رئیس جمهور شهر (خَرو) به خور تغییر نام داده است.
در دنیای امروزی که شجاعت بیشتر در سخن گفتن از کلمه شجاعت است تا عمل به آن، دیدن تصاویری از رشادتهایی که قریب به ۴۰ سال پیش توسط ملت ایران در ۸ سال جنگ تحمیلی اتفاق افتاده است این سوال را در ذهن میآورد که آیا هنوز کسانی هستند که با دست خالی به جنگ بمب و اسلحه بروند و یا آیا جنگ به معنای امروزی خود برنده و یا بازندهای هم دارد، باغ موزه دفاع مقدس میتواند پاسخ این سوالات را بدهد. ایران در هشت سال دفاع مقدس با از دست دادن بیش از ۱۹۶۸۳۷ تن شهید و بیش از نیم میلیون جانباز توانست آرمانهای انقلاب ۵۷ را در مقابل دیکتاتوری صدام که حتی برای رسیدن به اهداف خود مردم عراق را نیز قربانی کرد حفظ کند. غبار این جنگ هنوز بر تن بسیاری از جانبازان نشسته و فراموش نخواهد شد.
دره ستارگان در شمال روستا برکه خلف در فاصله پنج کیلومتری از ساحل جنوبی جزیره قشم قرار دارد. دره ستارهها در واقع یک ناحیه فرسایش یافته توسط آبهای سطحی، رگبارهای فصلی و تندبادها است و یک پدیده زمین شناسی نادر به حساب میآید.