واکنش مقامات و کارشناسان ایرانی به دستبرد چند میلیارد دلاری آمریکا به دارایی های بلوکه شده ایران
چندی پیش بود که دادگاهی بدوی در آمریکا، طی حکمی اعلام کرد که بستگان ٢۴۱ تفنگدار آمریکایی که در سال ١٩٨٣ در انفجار مقرشان در بیروت کشته شدند، میتوانند تا سقف دو میلیارد دلار از داراییهای بلوکه شده ایران را به عنوان غرامت دریافت کنند.
خبرگزاری میزان -
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نیز که به منظور شرکت در نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل در رابطه با تغییرات اقلیمی به نیویورک سفر کرده بود، در روز پنجشنبه طی مصاحبه ای در واکنش به حکم دیوان عالی آمریکا اعلام کرد: "دولت آمریكا به خوبی میداند كه هر گونه اقدامی در رابطه با اموال ایران این كشور را در مقام پاسخگویی و بازگرداندن این اموال به مردم ایران قرار خواهد داد و ایران رای دیوان عالی آمریكا را به رسمیت نمی شناسد".
-گروه سیاسی: روز چهارشنبه اول اردیبهشت برابر با 20 آوریل، دیوان عالی آمریکا با صدور رایی به دادگاههای آمریکا این اجازه را داد که در رسیدگی به دادخواهی قربانیان جرایم تروریستی، از داراییهای بلوکهشده ایران برای پرداخت غرامت استفاده کنند.
چندی پیش بود که دادگاهی بدوی در آمریکا، طی حکمی اعلام کرد که بستگان ٢۴۱ تفنگدار آمریکایی که در سال ١٩٨٣ در انفجار مقرشان در بیروت کشته شدند، میتوانند تا سقف دو میلیارد دلار از داراییهای بلوکه شده ایران را به عنوان غرامت دریافت کنند.
بانک مرکزی ایران پس از حکم مذکور از دیوان عالی آمریکا تقاضای فرجام خواهی کرد که دیوان عالی آمریکا نیز حکم دادگاه بدوی این کشور را تایید کرد.
این حکم نشان دهنده تداوم تاثیرپذیری دولت آمریکا از محافل صهیونیستی است
در اولین واکنش، حسین جابری انصاری سخنگوی وزارت خارجه بلافاصله طی بیانیهای حکم دیوان عالی آمریکا در تایید پرداخت غرامت از داراییهای ایران را به شدت محکوم کرد و آن را "دستبرد به اموال جمهوری اسلامی ایران" خواند.
جابری انصاری این حکم را مغایر با اصول و مبانی اولیه حقوق بینالملل و نشاندهنده "تداوم تاثیرپذیری دولت آمریکا از محافل صهیونیستی" توصیف کرد.
ایران رای دیوان عالی آمریكا را به رسمیت نمی شناسد
دولت ایران از تمام ابزارهای قانونی برای بازپس گیری پول خود از دولت آمریکا استفاده می کند
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری گفت: آمریکایی ها در نهایت قلدری این کار را راجع به منابع ما انجام دادند و به تعبیر درست، دستبرد زدند به منابعی که غالبا بانک مرکزی در یک بانک اروپایی داشته است.
جهانگیری یادآور شد: آمریکا کار بسیار بدی کرده است و به بهانه واهی که می داند به هیچ وجه به دامن جمهوری اسلامی ایران نمی چسبد، این اتفاقی که چند 10 سال قبل در لبنان افتاده و ایران هیچ کجای آن نبوده ، دادگاه های آنجا علیه ایران آن را بهانه کرده اند ، آمریکایی هایی که خود پرونده سیاهی از این اتفاق ها مانند کودتای 28 مرداد و ساقط کردن هواپیمای مسافربری ایرباس پیش ملت ایران دارند.
وی ادامه داد: همه این پرونده ها واقعی است و وجود دارد و باید در دادگاه های ایران به آنها رسیدگی شود.
آمریکایی ها برای یک اتفاق واهی که در لبنان افتاده که می گویند ایران از آنها حمایت کرده ، می آیند اینگونه به پول ما دستبرد می زنند در صورتی که هیچ جای این حادثه به این دولت ارتباطی نداشته است.
جهانگیری با بیان اینکه بعضی ها فکر می کنند که این دولت یک جای آن نقش داشته است ، گفت : اولا این اتفاقات مربوط به چند 10 سال قبل است ، علی رغم اینکه ما می دانستیم که حتی آمریکایی ها به دلیل این حرفها و عدم پای بندی شان به خیلی از مقررات ، امکانی از جمهوری اسلامی در آمریکا ببینند می روند و مصادره می کنند و می گویند دادگاه های ما حکم داده اند.
وی با بیان اینکه در دولت گذشته یک بی تدبیری انجام گرفت، ادامه داد: در یک دوره ای تصمیم گرفتند بخشی از منابع بانک مرکزی با یک اوراقی در اروپا مدیریت شود که متاسفانه با بی تدبیری کامل (دولت قبل) ، دو میلیارد اوراق آمریکایی خریدند و این باعث شد آنها بتوانند به راحتی این دو میلیارد را مسدود کنند و بعد بگویند ما آن را مصادره کردیم.
معاون اول رئیس جمهوری تاکید کرد : دولت ایران حتما از تمام ابزارهای قانونی و حقوقی خود استفاده می کند که پول و سودش را از آمریکایی ها پس بگیرد و آمریکایی ها می دانند که دولت ایران می تواند این کار را انجام دهد.
ایران دستبرد جدید آمریکا به اموالش را به رسمیت نمیشناسد
حمید بعیدینژاد مدیرکل سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه در یادداشتی در واکنش به رای دیوان عالی آمریکا و دستبرد به اموال ایران، تاکید کرد: ایران این اقدام آمریکا را به هیچ وجه به رسمیت نمیشناسد و حق خود را برای بازگرداندن این اموال از هر طریق قانونی و بین المللی محفوظ میداند.
یادداشت حمید بعیدی نژاد بدین شرح است:
چند نکته در خصوص دستبرد جدید اموال ایران در آمریکا:
1- اصولا اقدام سرمایه گذاری توسط مسئولان وقت بانک مرکزی ایران که به خرید اوراق قرضه دولتی آمریکا بعنوان یک کشور متخاصم انجامید با سیاست کلان جمهوری اسلامی ایران هماهنگ نبوده است، بویژه که در همان زمان پروندههایی در آمریکا علیه ایران مطرح بود و اصلاحیه قانون جدید مصونیت دولتها در آمریکا، امکان ضبط اموال دولتها برای پرداخت به قربانیان آمریکایی را مجاز شناخته بود.
2-خارج نکردن این اموال با شروع روند تحریمهای شدید مالی و بانکی آمریکا از سال 2006 میلادی که کاملا متصور بود به تحریم بانک مرکزی میانجامید، یک بی احتیاطی روشن بوده است.
3-خارج نکردن این اموال از آمریکا از سوی مسئولان وقت قبل از سال 1387 با توجه به تلاش بیشمار "اصحاب پرونده پدرسون "که بشدت دنبال یافتن منابع مالی ایران در آمریکا برای توقیف بودند یک بی خبری و بی احتیاطی دیگر محسوب میشود.
4-دخالت و رأی دیوان عالی آمریکا به عنوان عالیترین مرجع قضایی آمریکا بعد از رای دادگاه اولیه و به دنبال اعتراض بانک مرکزی ایران در سال 1391 صورت گرفت و عملا هر گونه انتخابی را از دست دولت ایران و امکان دخالت سیاسی از بین برد. این اتفاق بیش از یکسال قبل از شروع حتی مذاکرات تفاهم ژنو بود.
5-ایران این اقدام آمریکا را به هیچ وجه به رسمیت نمیشناسد و حق خود را برای بازگرداندن این اموال از هر طریق قانونی و بینالمللی محفوظ می داند.
رفتار آمریکایی ها در پسابرجام خصمانه تر شده است
حسین نقوی حسینی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار گروه سیاسی درباره مصادره 2میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران توسط دادگاه عالی آمریکا و واکنش ایران به این موضوع اظهار کرد: اقدام آمریکایی ها در مصادره اموال بلوکه شده ایران یک دزدی بین المللی محسوب می شود.
وی افزود: آمریکایی ها درصددند اموال ملت ایران را به هر شکل قانونی در اختیار بگیرند که این موضوع از منظر ما غیر قابل قبول است و بر اساس ساختارها قانونی صورت نمی گیرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: ما شاهدیم که بعد از برجام رفتارهای آمریکایی ها درقبال جمهوری اسلامی ایران خصمانه تر شده است به گونه ای که شاهدیم روز به روز دولتمردان این کشور با برگزاری دادگاه های صوری دامنه اقدامات ضد ایرانی خود را با بلوکه کردن اموال کشورمان افزایش می دهند.
نقوی حسینی با اشاره به اینکه دامنه همکاری آمریکایی ها با مخالفان ایران پس از برجام افزایش چشمگیری داشته است، تصریح کرد: چگونه می توان قبول کرد حکم دادگاهی که برای سه دهه قبل بوده است امروز ودر شرایط برجام اجرایی شود، انتظار می رود که دولتمردان ما نسبت به این موضوع واکنش جدی نشان دهند.
وی افزود: آمریکایی ها در شرایط برجام فرصت را غنیمت شمرده و به مخالفت با ایران می پردازند اگر چه در بیانات مقامات آنها چیزی غیر از این مطرح می شود اما آنچه مدنظر ماست رفتار آمریکایی هاست که هیچ نشانه ای از عدل و انصاف و پایبندی به تعهد در آن وجود ندارد.
وی خاطر نشان کرد: اینکه آمریکایی ها می گویند ما به برجام عمل می کنیم به هیچ وجه قابل قبول نیست زیرا درعمل دولتمردان آمریکایی رفتارهایی برخلاف برجام صورت می گیرد.
نماینده مردم ورامین درمجلس شورای اسلامی اظهار کرد: انتظار می رود با توجه به اقدامات متعدد آمریکایی ها درنقض برجام دولتمردان ما نیز واقعیت را ببینند و نسبت به این گونه رفتارها و نقض فاحش برجام وارد عمل شوند.
نقوی حسینی با انتقاد به اظهار نظر روز گذشته وزیر امور خارجه کشورمان گفت: این گونه اظهارات وزیر امورخارجه کشورمان بسیار تعجب آوراست از این رو وقتش رسیده است که مسئولان دستگاه دیپلماسی چشمانشان را به واقعیت ها باز کنند زیرا دشمن در فضای پسا برجام به هیچ کدام ازتعهدات خود پایبند نبوده و بر علیه جمهوری اسلامی ایران وارد عمل شده است.
اگر آمریکایی ها پرونده زمان قاجار را هم علیه ایران علم کنند نباید تعجب کنیم
پرویز سروری قائم مقام جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی ، اظهار داشت: از قبل هم پیش بینی می شد که آمریکایی ها از این مذاکرات به دنبال تحقیر و از بین بردن اقتدار و بزرگی ایران اسلامی هستند و می خواهند به کشورهای آزادیخواه منطقه و جهان که امید به جمهوری اسلامی و اقتدار آن بسته اند، اینگونه القا کنند که ایران هم در برابر سیاست های آمریکا زانو زده و مجبور به تبعیت از سیاست های آمریکا شده است.
وی ادامه داد: به همین دلیل است که دقیقا در زمانیکه مسئولان و مقامات ایرانی در آمریکا به سر می برند و در حال گفتگو با آنها هستند مشاهده می کنیم که چنین اقداماتی از سوی دادگاههای آمریکا صورت می گیرد.
رئیس جبهه خدمتگزاران آبادانی و پیشرفت افزود: امروز مشاهده می کنیم که اقدامی که در بیش از سی سال گذشته رخ داده و هیچ ربطی هم به جمهوری اسلامی نداشته توسط آمریکایی ها از بایگانی بیرون کشیده می شود و با رقمهایی نجومی و خودساخته تلاش می شود تا به نوعی اقتدار آمریکا به رخ کشورهایی که دل در گرو ایران دارند کشیده شود و ملتها از این طریق مرعوب سیاستهای آمریکا شوند.
سروری در ادامه با بیان اینکه متاسفیم از اینکه می بینیم مقامات جمهوری اسلامی چشمشان را به روی این موضوع بسته اند گفت: هر چقدر آنها از موضع دشمنی با ما برخورد می کنند ما از موضع حسن نیت و دوستی محورانه با آنها رفتار می کنیم در حالیکه آنها تمام تعهدات خود را درباره برجام روی زمین گذاشتند و به بهانه های واهی دائما در حال انتقال تحریم ها از موضوع هسته ای به موضوعات موشکی و حقوق بشری هستند.
قائم مقام جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران تمام تعهدات خود را بصورت حداکثری و صد در صدی و حتی جلوتر از موعد مقرر انجام داده است و همین امر باعث شده تا اکنون، دست ما از اینکه بتوانیم فشاری را بر آمریکایی ها برای انجام تعهداتشان وارد کنیم، کاملا خالی باشد.
وی با بیان اینکه این شواهد نشان می دهد که آمریکایی ها به دنبال بهانه تراشی هستند گفت: اگر دیدیم که آمریکایی ها پرونده ای از زمان قاجار هم بیرون کشیدند و آن را علیه ایران علم کردند، نباید تعجب کنیم چرا که آمریکایی ها به دنبال باج خواهی و غارتگری و سرقت دولتی از منابع جمهوری اسلامی هستند و این ها همه دلالت بر این نکته دارد که ما باور کنیم آمریکایی ها به دنبال برد برد نیستند بلکه به دنبال ساختارشکنی در فضای موجود هستند.
رفتارهای پسابرجامی آمریکا ناشی از خوشبینیهای مسئولان ایران است
محمدحسن آصفری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی ، با بیان اینکه حکم دادگاه آمریکایی عین غارت اموال ایران است، اظهار داشت: این رفتار آمریکاییها اصلاً قابل قبول نیست و باید به صورت جدی و از طریق سازمانها و نهادهای بینالمللی پیگیری شود.
وی در ادامه با بیان اینکه بهتر است آمریکایی ها پاسخگوی جنایت خودشان در سرنگونی هواپیمای جمهوری اسلامی ایران باشند، عنوان کرد: رفتارهای آمریکایی ها در دوران پسابرجام ناشی از خوشبینیهای مسئولان ما نسبت به این کشور است و دولتمردان ما باید بدانند تا مادامی که به آمریکا خوشبین باشند آنان نه تنها دست از رفتارهای این چنینی خود برنمی دارند بلکه باید منتظر رفتارهای غیرقابل پیش بینانه دیگر نیز از آنها بود.
آصفری در پایان بیان کرد: به نظر می رسد که دلیل اصلی جسورتر شدن آمریکایی ها و باجخواهی آنان از ملت ایران، عدم اتخاذ موضع محکم و قابل قبول از سوی مسئولان دولتی و وزارت خارجه است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *