قاچاق کتاب فرهنگ عامه را نشانه گرفته است/پژوهشگران حوزه ادبیات از خطرات کتب ممنوعه میگویند
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، این روزها عرصه ادبیات و کتاب بیش از هر زمانی دغدغه افزایش سرانه مطالعه داشته و اهالی فن این حوزه در پی راهکاری مناسب برای ارتقا آمار سرانه مطالعه در سطح کشور هستند.
در این میان اتفاقی خطرناک حوزه ادبیات را در کنار کاهش سرانه مطالعه کتاب تهدید می کند و آن اتفاقی نیست جز قاچاق کتب ممنوعه و همچنین چاپ بدون نظارت این آثار توسط افرادی که هیچ نظارتی بر فعالیت آنها نمی شود.
معضل و خطرات قاچاق کتاب از چند جهت قابل پیگیری و همچنین واکاوی است. در بخشی از این موضوع برخی از کتب که دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند، مورد این هجمه قرار گرفته اند. به این صورت که کتب پرفروش سال که توسط انتشارات گوناگون وارد بازار شده اند توسط قاچاقچیان بصورت غیر قانونی تکثیر و فروخته می شوند.
این فعالیت که در اصلاح به آن آثار افست گفته می شود ضربه مهلکی بر بدنه چاپ و نشر کتاب در ادبیات ایران زده و بسیاری از ناشران را تا مرز ورشکستگی پیش برده است. این کتب قاچاق به واسطه استفاده از کاغذ نامرغوب و همچنین فارغ از مسائل دفتری و اداری بدون واسطه و با قیمتی پایین تر وارد بازار می شوند.
***قاچاق کتاب به هیچ وجه به نفع فضای ادبیات ما نیست
احمد شاکری نویسنده انقلابی کشور که آثاری همچون "در وادی ادبیات"، "خواب نما"، "در عالم اسراری است" و "باران نیمروز" را در کارنامه دارد در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی ، در مورد مشکلات بوجود آمده درباره قاچاق کتاب ادامه داد: در مورد مساله قاچاق کتاب؛ این نوع آثار به هیچ وجه به نفع فضای ادبیات ما نیست. متأسفانه ما در ادبیاتمان بیش از حد به ادبیات داستانی غرب وابسته شدهایم و همین عاملی شده تا اینگونه آثار همچنان بقای خود را ادامه دهند.
مسئله تنها به اینجا ختم نمی شود. این روزها قاچاقچیان برخی از آثار پرفروش را شناسایی کرده و بر آنها برچسب غیر مجاز می چسباند تا بتوانند آنها را به قیمت های گزاف به مخاطب بفروشند در صورتی که این کتب به شکل مجاز در فروشگاه ها در حال فروش است و این افراد سودجو با جو سازی مخاطب را گول زده و پول بیشتری از آنها میگیرند.
بخش دیگری از پخش و قاچاق کتاب به نشر، تکثیر و عرضه کتب ممنوعه ختم می شود. این کتب که به صورت علنی فرهنگ و دین مردم را نشانه رفته اند به صورت تیراژ بالا توسط قاچاقچیان به چاپ رسیده و در کنار خیابان ها به فروش می رسند.
اکثریت این کتب با موضوعاتی خرافه پرستانه می خواهند تیشه به ریشه فرهنگ عمومی بزنند .
***کتابهای قاچاق و ممنوعه محکوم به شکست هستند
اعظم بروجردی پژوهشگر حوزه کتاب در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی در خصوص درباره قاچاق کتاب و وجود کتابهای ممنوعه در سطح شهر، ادامه داد: این نوع از آثار و کتابها متاسفانه به دلیل عدم نظارت درست منتشر میشوند. البته مردم ما باهوش هستند و شاید در ابتدا به خاطر کنجکاوی آن کتابها را مطالعه کنند اما بعد از گذشت زمان نسبت به این کتابها و مفاهیم نادرستشان آگاه شده و به سمت این گونه آثار نمیروند.
وی افزود: کتابهای قاچاق و ممنوعه محکوم به شکست هستند. البته این را هم باید متذکر شوم که روند قاچاق کتاب به شدت به ناشران صدمه زده و به ورشکستگی تعداد بسیاری از آنها میانجامد.
قاچاق کتاب های دارای مجوز و ممنوعه طی سالهای گذشته اتفاقی تازه نیست. هر علاقمند به کتاب می تواند با گذری ساده در طول خیابان انقلاب اسلامی به وفور دست فروشان کتاب های قاچاق را مشاهده کند. اما آنچه بیش از همه به چشم می خورد آن است که چرا طی سالیان گذشته هیچ برخورد منسجمی با این وضعیت نشده است.
ناشران و کتابفروشی ها این روزها آنقدر با دغدغه های متفاوتی همچون کاهش خرید کتاب، افزایش قیمت کاغذ و مشکلات چاپ و تکثیر روبرو هستند که توان مقابله با قاچاق کتاب را ندارند و حال باید دید بالاخره در چه زمانی مسئولین فرهنگی می خواهند درباره این معضل جدی تصمیمی در خور ارائه کنند.