شناسایی هیدرات گازی دردریای عمان/ ضریب ۶۰ درصدی موفقیت و اکتشافات
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، سید صالح هندی در نشست خبری امروز گفت: در تمام جهان صنعت نفت مبتنی بر فناوری و علم جلو میرود که این مسئله در ایران بر پایه عملیاتی شدن هستند و مسئله پژوهش محجور مانده است.
وی افزود: در راستای افزایش سهم پژوهش و اکتشاف در سال گذشته ۵ قرارداد مطالعاتی و پژوهشی با دانشگاههای مطرح کشور به مدت ۱۰ سال منعقد شده است تا از نتایج مطالعات انها استفاده کنیم.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در ادامه خبر از انعقاد قرارداد برای برخی از بلوک های اکتشافی داد و گفت: ظرف چند ماه آینده ۳ یا ۴ بلوک اکتشافی کشور کنسرسیومی برای سرمایه گذاری صورت خواهد گرفت.
هندی عنوان کرد: در سال های ۹۶ و ۹۷ کشف های جدید داشته ایم که اختیار اعلام آن با وزیر نفت است و در برخی سال ها این مسیولیت بر عهده بنده گذاشته شده است.
وی در خصوص ضریب موفقیت چاه های اکتشاف گفت: ضریب موفقیت با الگوی تعداد چاه ها همچنان ۶۰ درصد است.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت عنوان کرد: این شرکت غربال گری اولیه برای شناسایی و کشق نفت و گاز را در سطح کشور انجام و رتبه بندی کرده ایم و تخمین ۶۰ درصد سطح کشور زیر نظر مطالعات بوده اما حفر چاه ها منحصرا در مناطق خلیج فارس،جنوب غرب کشور و شمال شرق صورت می گیرد.
هندی گفت: هیدرات گازی دردریای عمان شناسایی شده که در راستای اجرای عملیات فنی آن نیاز به مطالعات بیشتر برای کاهش ریسک عملیات هستیم تا از مزایایی همچون نزدیکی به دریای آزاد و نزدیکی به کشور پاکستان به عنوان کشور بازار هدف گاز استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: نکتهای که برای ما حائز اهمیت است این است که با توجه به بودجهای که به این شرکت اختصاص یافته اقدامات موثری صورت گرفته، اما دلیل اینکه رتبه اکتشاف در حال کاهش است این است که صنعت نفت یک پیک زمانی اکتشاف داشت که منجر به کشف میادینی مانند آزادگان و موارد مشابه شد که در زمان فعلی از این نقطه عبور کردهایم و ترند کلی اکتشاف کاهش یافته است.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت افزود: دلیل اینکه برخی اخبار صحبت از اکتشاف بالای کشورهای همسایه درمقایسه با ایران دارد نیز به این خاطر است که صنعت نفت کشور دوران پیک خود را پشت سر گذاشته است.
وی عنوان کرد: با تلاشهای صورت گرفته هیدرات گازی در دریای عمان شناسایی شده که این نشان از وجود گاز طبیعی است، اما به دلیل عمق بالای آب دراین منطقه حفر چاه بسیار گران تمام میشود به همین خاطر با تصمیم وزیر نفت فازمطالعاتی وشناسایی این منطقه ادامه دارد تا ریسک عملیات به حداقل خود برسد.
گفتنی است امروز مراسم امضای شناسایی گاز دریای عمان درفاز دو با همکاری پژوهشکده صنعت نفت صورت گرفت.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت در ادامه به مزایای اکتشاف و تولید در دریای عمان اشاره کرد و گفت: نزدیکی به دریای آزاد، نزدیکی به کشور پاکستان به عنوان بازار هدف صادرات گاز و قرار گیری پس از تنگه هرمز از مزایای اکتشاف وتولید در این منطقه است.
هندی اظهارکرد: تا زمانی که فاصله اکتشاف و توسعه کوتاه نشده نباید به دنبال کسب میدان مشترک باشیم، زیرا ضریب موفقیت ۳۰ درصد است و این مسئله ریسک اکتشاف و توسعه را افزایش داده است.
گفتنی است دراین شرایط پیشنهاد میشود در صورت شناسایی میادین مشترک از سوی سایرکشورها با اطمینان خاطر به آن ورود کنیم و سهم خود را از آن برداشت کنیم.
وی در ادامه به نقش پژوهش در صنعت نفت اشاره و بیان کرد: در وزارت نفت میانگین دانش در خصوص فناوری کم است و این مسئله باعث شده مشکلات مدیران ما درحوزههای مختلف پابرجا بماند در غیر این صورت برای مشکلات این روزهای صنعت نفت باید ۱۰ سال گذشته چاره اندیشی میشد.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت افزود: فناوری یک محصول دیر بازده است به همین خاطراز هم اکنون باید پیش بینی کنیم که درآینده صنعت نفت به چه تکنولوژی احتیاج خواهد داشت.
هندی گفت: سند توسعه فناوری برنامهای ۵۰ ساله است که مشخصا از دانشگاهها آغاز میشود که جای خالی این موضوع برای صنعت نفت احساس میشود که امیدواریم هر چه سریعتر این سند فراهم شده و با یک نقشه راه مشخص به جلو پیش رویم.
*ضرورت حضور مراکز علمی پژوهشی برای رفع نیازهای صنعت نفت
در ادامه این نشست خبری طالقانی، معاون پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت به نقش تاثیرگذار پژوهش بر صنعت نفت اشاره کرد و گفت: در دورهای که هستیم تغییر پارادایمها به سرعت درحال انجام است و انجام پژوهشها تنها برای مقاله و ارتقا علمی کارآیی ندارد و بازیگرهای پژوهش به سمت شرکتهای استارت آپی و شرکتهای دانش بنیان تغییر کردهاند واین مسئله باعث شده دوره تغییر فناوری از چندین سال به چندین ماه کاهش یابد.
وی افزود: ما درحال حاضر قراردادهای متعددی در زمینه پژوهش وفناوری با دانشگاهها، پارکهای علم وفناوری، جهادهای دانشگاهی و ... منعقد کردهایم که مهمترین آن ۵ قرارداد اکتشافی وحضور ۱۴ دانشگاه بزرگ در این مقوله است که برای آنها الزام شده شبکه همکاری خود را با سایر دانشگاهها و افراد شاخص توسعه دهند ودرصورت رعایت نکردن قوانین قرارداد آنها فسخ خواهد شد.
طالقانی تصریح کرد: دانشگاه باید به دنبال کار تیمی باشد و دراین مجموعه سایر دانشگاهها باید ساماندهی شوند تا مجموعه توانمندیهای آنها در خدمت چالشها ومشکلات قرار گیرد. همچنین باید به این نکته نیز توجه کنیم که برخی موارد نیاز به سپری کردن زمان مخصوص به خود را برای رسیدن به بلوغ دارند.