صبر و استقامت زمینه رشد و گسترش فرهنگ ایثار را رقم میزند
صبر و استقامت دو واژه اخلاقی است که این روزها با جبهه مقاومت گره خورده و زنجیرهای را تشکیل داده است که از هشت سال دفاع مقدس تا به امروز ادامه دارد. ویژگی و مختصات بسیاری مادران شهدا استقامت آنها بوده که در تبعیت از حضرت فاطمه (س) و حضرت زینب (س) به عنوان رویکردی در زندگی به اجرا در آمده است. این امر در محفلی با عنوان«پاتوق یادگاران مقاومت» که چهارشنبه 14 آبان ماه و با حضور خانوادههای شهدای ایرانی، لبنانی و مجروحان حادثه پیجرها در حرم مطهر امامزاده صالح برگزار شد و به بررسی جایگاه و اهمیت صبر و استقامت مادران شهدا پرداخت.
این مراسم در سرداب امامزاده صالح برگزار شد و گرمای وجود مادران شهید فضایی آرام و سرشار از مهربانی را برای حاضرین و زائران رقم زد. سمت راست حیاط امامزاده و دقیقا جایی پشت ساختمان اصلی دربی قرار دارد که افراد را به زیرزمین امامزاده هدایت میکند. در سمت راست پلهها سالنی آینه کاری شده قرار دارد که با درب اتوماتیک فضای داخلی را از بیرون جدا کرده است. پرچمهای مختلف لبنان، ایران، فلسطین وحزبالله با رنگهای مختلف در انتهای سالن خودنمایی میکرد و قاب دو شهید مقاومت حاج قاسم سلیمانی و سیدحسن نصرالله با نجابت به میهمانان خوش آمد گویی میکنند.
در این مراسم خانوادههای شهدای ایرانی با استقبال از «عایده سرور» مادر دو شهید از اعضای حزب الله لبنان و سایر خانوادههای شهدای لبنانی؛ ابراز همبستگی و همدردی خود را با شهدای جبهه مقاومت اعلام کرده و به او تبریک و تهنیت میگویند.
مادران و همسران شهدا بر صندلیهای در نظر گرفته تکیه کردهاند، آنها سربلند از یک آزمایش بزرگ بیرون آمده و جوانان خود، که بزرگترین سرمایههای زندگیشان بوده را در راه اسلام و خدا و مقاومت فدا کردهاند، این مادران شهید اهداف بزرگی را در زندگی دنبال میکنند که برگرفته از آموزه ائمه معصومین (ع) است.
سخنران اول بانویی با قد کوتاه که از پشت تریبونها به سختی دیده میشد، او صاحب همتی بلند با زندگی سراسر فراز و نشیب است. هفته گذشته آیین رونمایی از کتابش با عنوان (عایده) را برگزار شد، بخشی از این کتاب در مورد فرزندش (علی اسماعیل) است. فرزندی که با جان و دل آن را بزرگ کرد، اما در جبهه مقاومت و در قالب مدافع حرم ۱۰ سال پیش به شهادت رسید.
پس از شهادت پسر دومش لحظهای در اعتقادات و رویکردش شک نکرده و راهش را محکمتر از گذشته ادامه داده است. در سخنرانیش در مراسم (پاتوق یادگاران مقاومت) خود را «عایده سرور» معرفی و گفت: پسر اولم از من خواست تا دعا کنم به مقام بلند شهادت دست یابد و در عین حال جسدش مفقود بماند، او عاقبت بخیر و سعادتمند شد. به او افتخار میکنم. اگرچه چند روز پیش و زمانی که برای زیارت امام رضا (ع) در حرم ایشان حضور داشتم؛ خبر شهادت پسر دومم محمدعلی را به من دادند.
وی ادامه داد: مصیبت پسر دومم سنگین بود، اما از امام هشتم (ع) خواستم تا به من صبر عنایت کند، زیرا من پسرم را در راه رضای خدا و در جهت دفاع از حق مظلوم و اسلام فدا کردم و امروز من به آنها افتخار میکنم.
سروراشارهای به آرامشش کرد و افزود: خداوند بسیار کریم و بخشنده است و من افتخار میکنم که دو پسرم را در راه اسلام و در راه آزادی قدس فدا کردم، هنگام نماز از خانواده شهدایی که تعداد بیشتری شهید تقدیم اسلام کردند، خجالت میکشم من در مقابل آنها قابل مقایسه نیستم.
این مادر شهید اشاره به مقام مادران شهدا داشت و بیان کرد: در قیامت زمانی که همه شهدا محشور میشوند همه ما حضور خواهیم داشت و از اینکه فرزندان خود را در راه اسلام فدا کردهایم خوشنود و خرسند خواهیم بود. مادران شهدا همانند ام الوههب در واقعه عاشورا هستند. پس صبر و استقامت باید پیشه کنند.
وی تاکید کرد: انشاالله امام زمان (عج) به زودی ظهور خواهد کرد و همه ما مادران شهدا در پشت سر ایشان در قدس نماز خواهیم خواند.
بعد از اینکه از پشت تریبون کنار آمد در آغوش مادران شهید حاضر در جلسه از نظر محو شد. گویی گفتگو جای خود را به آغوشهای باز و ارتباطات قلبی داده بود. مادرانی که با اشک چشمهایشان از این زن استقبال میکردند از صبر هدیه و احساسهای درونی خود را به اشتراک میگذاشتند.
روحیه مجاهدت
در ادامه برنامه «اسرا عوده» که یک زن شاعرلبنانی و همسر و دختر شهید محسوب میشد، پشت تریبون حاضر شد. او به همراه پسر کوچکش مهمان ایران شده در این مراسم ضمن اشاره به جایگاه شهدا گفت: تسلیت خودم را خدمت امام زمان (عج) عرضه میکنم که فرزند حضرت فاطمه زهرا (س) است. امیدواریم که بتوانیم در مسیر این بانوی بزرگ قدم برداشته و رفتار و قولمان را شبیه به این بانوی بزرگ اسلام قرار دهیم. ایشان نمونهای و الگویی برای همه زنان و مادران شهید است.
وی ادامه داد: من همسر شهید سید مرتضی هستم که دو ماه پیش هنگامی که عضو (قوت الرضوان) بود در مبارزه با رژیم جنایتکار صهیونیست به شهادت رسید. از خدا میخواهم تا به ما اخلاص، عشق و صبر در برابر هجران و فقدان شهدا را عطا کند و ما را راهنمایی کند تا در مسیر اسلام و امام حسین (ع) به درستی قدم برداریم.
در ادامه اشعاری را به زبان عربی در مورد جبهه مقاومت و تلاش رزمندگان شهدای این جبهه بیان کرد.
پسر کوچک اسرا عوده نیز بعد از سخنرانی مادرش لبیک گویان ارادت خود به مقام معظم رهبری و شهید سید حسن نصرالله و سایر شهدای جبهه مقاومت نشان داد و با سلام نظامی آمادگیاش برای مبارزه با رژیم صهیونیستی و دفاع از حق با صدای کودکانه، اما بلند و محکم اعلام کرد. مادران شهدای حاضر در مجلس نیز این سرباز کوچک اسلام را با کلمات و زبانهای مختلف مورد تحسین قرار دادند. گویی کنجکاوی و شیطنتهای او یاد آور کودکیهای فرزندان شهید آنها بود.
«پاتوق یادگاران مقاومت» فضایی خاص و ویژه را فراهم کرده بود. دوربینها در تمام فضا میچرخیدند و دائماً در حال شکار لحظهها بودند. اشکهایی که از دیدگان مادران شهدا جاری میشد، حس همبستگی خاص و ویژهای را در بین افرادی که در محوطه قرار داشتند ایجاد کرده بود به نحوی که برخی از افراد که از خانواده شهدا نبودند به حال آنها غبطه میخورند.
انتخاب بین عقل و عشق
حجت الاسلام والمسلمین احسان بیآزار تهرانی تولیت آستان مقدس امامزاده صالح نیز در این مراسم حاضر شد و ضمن اشاره به میزبانی خانواده مادران شهدای ایرانی و لبنان آن را حرکتی ارزشمند دانست و گفت: نصرت و پیروزی با اهل صبر و مقاومت است. این وعده خداوند است و ائمه نیز با سبک زندگی خود آن را به اثبات رساندهاند. حضرت فاطمه زهرا (س) بانویی ارزنده و ارزشمند است و توان توصیف آن تنها توسط ائمه اطهار (ع) امکانپذیر است.
وی ادامه داد: حضرت فاطمه زهرا (س) طلایهدار شهدا قرار دارد و ایشان را باید به عنوان اسوه صبر شناخت. ایشان ۱۸ سال عمر با برکت داشتند. در سه سالگی مادر گرامیشان حضرت خدیجه که امالمومنین بود را از دست دادند و بعد در شعب ابی طالب همراه با سایر مسلمانان در تحریم قرار داشتند صبر و گرسنگی را تجربه کردند.
بی آزار تهرانی اشارهای به شرایط مردم لبنان در زمان بمبارانهای رژیم جنایتکار صهیونیستی داشته افزود: گرسنگی در بین مردم لبنان که از خانه و کاشانه خود رانده شده بودند کاملا محسوس بود. کمکها مردمی نیز توان پاسخ به نیاز آنها را نداشت در عین حال خط مقدم جبهه حزب الله که مستقیماً در حال مبارزه با جنایتکاران رژیم صهیونیستی بود به مدت ۴۸ ساعت بدون آب و غذا بودند. صهیونیتها که پا تا دندان مسلح به جدیدترین سلاحهای روز بودند به مردن فشار وارد میکردند.
وی اشارهای به حضورش در لبنان داشت و تاکید کرد: مواد غذایی به صورت پنهانی توسط برخی از ماشینها که پلاکهای نبطیه داشتند به صورت محدود و به شکل کنسرو برای آنان ارسال شد، رزمندگان خط مقدم لبنان نیز صبر و گرسنگی را به درستی درک و در مقابل دشمن مبارزه میکردند.
تولیت آستان مقدس امامزاده صالح تاکید کرد: آموزههایی که حضرت زهرا (س) در طول حیات مبارکشان ارائه کردند، امروزه توسط حزب الله و سربازان جبهه مقاومت به اجرا گذاشته میشود.
وی به سبک زندگی و شیوه تربیت فرزند؛ توسط حضرت فاطمه (س) اشاره و بیان کرد: صبری که حضرت زهرا (س) تحمل کردند، دنیایی حرف دارد. این آموزه بزرگ سیره حضرت زینب (س) نیز بود. در روایت آمده است روزی فقیری به مسجد آمد و پیامبراسلام (ص) به حاضرین فرمودند: که چه کسی حاضر است تا به این مرد را سیر کمک کند، امیرالمومنین (ع) پدیرفتند و او را میهمان خانه خود کردند. هنگامی با حضرت زهرا (س) صحبت کردند متوجه شدند که چیزی برای خوردن نیست. حضرت زهرا (س) فرموند: فرزندم زینب در خواب بوده و تکه نانی که سهم غذا وی بوده مصرف نشده است. در این هنگام حضرت زینب (س) سررسید و در حالی که دست حضرت علی (ع) را در دست گرفته بود از پدرش خواست تا سهم نانش را به فقیر دهند تا امیرالمومنین (ع) خجالت زده میهمان نشود.
بی آزارتهرانی به نود و پنج روز آخر حیات حضرت فاطمه اشاره و تصریح کرد: در روزهای زندگی حضرت فاطمه (س) از ولایت شجاعانه دفاع کردند، زیرا پیامبر اسلام (ص) پیش از وفات شرایط بعد از رحلت را به حضرت فاطمه (س) توضیح دادند و بیان فرمودند، دلشوره دارند، زیرا زمانی خواهد رسید که هشدارهای حضرت زهرا (س) توسط مردم نادیده گرفته میشود و شبانه ایشان را دفن میکنند، زیرا پای حقیقت خواهد ایستاده. پیامبر فرمودند: زهرا جان، علی را میخواهند نابود کنند، اگر علی برود اسلام در خطر میافتد؛ بنابراین حضرت صدیقه کبری (س) مدافع امیرالمومنین (ع) شد و تا آخرین لحظه جان پاکشان ازامیرالمومنین (ع) دفاع کردند.
تولیت آستان مقدس امامزاده صالح سیره سیاسی حضرت فاطمه زهرا (س) را مورد بررسی قرار داده افزود: حضرت زهرا (س) در خانه گریههایش را پنهان نمیکرد، بلکه در اذهان عمومی به سخنرانی میپرداخت و در مظلومیت امیرالمومنین (ع) گریه میکردند و روایتهای پیامبراسلام (ص) در مورد حضرت زهرا (س) و جایگاه امیرالمومنین (ع) را به صحابه یادآوری میکردند.
وی اشارهای به آخرین خطبه حضرت زهرا (س) در بین زنان مدینه داشت و اظهار کرد: حضرت فاطمه (ع) تا آخرین لحظه جایگاه امیرالمومنین (ع) را برای مردم و اذهان عمومی آن زمان تفسیر و تحلیل کردند و عواقب خطای آنها را به مردم گوشزد کردند. حضرت زهرا (س) هم مظلوم بودند و هم صابر، ایشان از تمام ظرفیت خود برای دفاع از امیرالمومنین (ع) استفاده کردند و در این راه فرزندشان محسن را که عزیزترین بودند از دست دادند و خود نیز به شهادت رسیدند. این یعنی فدا شدن در راه ولایت.
وی تاکید کرد: گذشتن از اولاد، امتحان و صبر خدایی است و صابران سعادتمند خواهند بود، انتخاب بین عقل و عشق بخشی از زندگی مادران شهداست.
صدا گریه مادر شهیدی که کنارم نشسته بود اوج گرفت و زیر زبان با مادران لبنانی هم دردی میکرد، به نظر میرسید یاد روزهای هشت سال دفاع مقدس افتاده و تصویر آن روزها و آوردن شهیدش برایش زنده شده این را سخنان دخترش برای آرام کردن مادر شهید فهمیدم. جنگ همیشه تبعاتی دارد و درد فراوانی را بر پیکر خانوادهها بر جای میگذارد اگرچه در جنگ ایران همدلیهای مردم زمینه تعجب جامعه شناسان را بر انگیخت بود.
در پایان برنامه خواهر شهید معصومه کرباسی که به همراه همسرش رضا اباذر در لبنان به شهادت رسیده بودند از خصایص و ویژگیهای خواهر خود در این مراسم سخن گفت و بیان کرد: ولایت مداری معصمومه کرباسی یک خصیصه قابل توجه در این بانوی شهید بود. لو با وجود پنج فرزند در بخش فناوری و فضای مجازی فعالیت میکرد.
من به سراغ فرزند شهید معصومه کرباسی که در این مراسم حضور داشت رفتم و از او درباره مادرش پرسیدم و او در پاسخ گفت: مادرم مانند همه مادران مهربان بود و اکنون من و چهار خواهر و برادر دیگرم دلمان برایش تنگ شده است. اما میتوانیم تحمل کنیم، چون او در تمام دوران زندگی به ما درس استقامت و استواری داد.
صحبتهای این پسر شهید تامل برانگیز بود. گویی هر کس در قامت مبارزه با ظلم بلند میشود از دنیایی متعالیتر بهره میبرد و دید شفاف نسبت به سایر از امور دنیا و آخرت به دست میآورد اگرچه او دهه نودی بود، اما سخنانش از جنسی پرداخته شد و متعالیتر نسبت به هم دورهایهایش به نظر میرسید. همانند نوجوانهای دهه شصتی که به زور خود را به جبهه میرساندند و برای دفاع از خاک و طن دوشا دوش شهدا و رزمندگان مبارزه میکردند.
علی فروزانفر مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان تهران که به عنوان یکی از بانیان برگزاری این محفل در مراسم حضور داشت در گفتگو با خبرگزاری میزان گفت: حضور خانوادههای شهدا از ملیتهای مختلف در کنار هم همدلی را به همراه دارد. ارتباط آنها جهان اسلام را متحد و مستحکمتر میکند.
وی ادامه داد: در شرایطی که رژیم منحوس صهیونیستی، خصمانه و ظالمانه مردم غزه و لبنان را هدف حملات وحشیانه خود قرار داده است. خانوادههای شهدای دفاع مقدس حادثه پلاسکو مدافعان سلامت شهدای امنیت و مدافعان حرم با حضور در این مراسم وحدت و همبستگی جبهه مقاومت را به رخ جهان کشیده و فریاد همدلی و همراهی با مردم مظلوم غزه و لبنان سر میدهند.
این محفل زمانی بود برای تفکر و تامل، فداکاریهای این خانوادهها در کنار ایثارگریهای رزمندگان، باعث شد تا روحیه صبر، مقاومت و اتحاد در جامعه تقویت شود. آنها با صبر و تحمل، نه تنها در غم از دست دادن عزیزان خود، بلکه در مواجهه با مشکلات روزمره، الگوی بینظیری برای دیگران شدند. این خانوادهها با انتقال تجربیات و ارزشهای خود به نسلهای آینده، به تداوم فرهنگ ایثار و شهادت کمک میکنند و یاد و خاطره شهدا را زنده نگه میدارند.
انتهای پیام/