عدالت اجتماعی در رژیم طاغوت وجود نداشت/ در بخش نانو تکنولوژی جز۱۰ کشور اول دنیا هستیم/ پیشرفت علمی با قبل از انقلاب قابل مقایسه نیست/ اقدامات خوب دارویی با تحریمها
جهانبینی اسلام ایجاب میکرد مردم ایران اسلامی با نفی هرگونه ظلم، زمام تعیین سرنوشت خویش را از چنگال ایرانینماهای بیگانهپرست بیرون بکشند و خود بر اساس اقتضای مصحلت، حکم برانند. چه آنکه شهید مطهری در کتاب «حماسه حسینی» میگوید: ای مردم! انتظار نداشته باشید دیگران از خارج بیایند وضع شما را سر و سامان بدهند. ملتی که بخواهد مستشار خارجی برایش تضمیم بگیرد، تا ابد آدم نخواهد شد... اگر انتظار بیهوده داشتن کار صحیحی بود... حسین بن علی(ع) شایستهتر از هر کس بود که منتظر بنشیند تا خدا رحمت خود را بر او و امت او نازل کند (ص ۲۰۹).
ملت عصر روحالله - که افرادی همچون شهید مطهری به تاسی از حضرت امام خمینی(ره) پیشقراول آن بودند - نه تنها به انتظار بیهوده ننشستند بلکه ردای قیام به تن کردند و نتیجه آن شد انقلاب شکوهمند ایران اسلامی. انقلابی که پا را فراتر از سطح مطالبه نهضت مشروطه یعنی محدودکردن حکومت مطلقهی مستبدّانهی پادشاهان گذاشت و طبق فرموده ناخدای باخدای انقلاب، نگفت حکومت سلاطین را محدود کنیم؛ گفت اصلاً سلطنت یعنی چه؟ معنای سلطنت چیست؟ یک ملّتی دارند زندگی میکنند، مملکت مال آنها است، چرا باید یکنفری بیاید مسلّط بر مردم باشد و فرمان او بر زندگی مردم جاری باشد؛ اصلاً انقلاب اصل سلطنت را، اصل حکومت مطلقه را آمد از بین برد (بیانات در دیدار مردم قم - ۱۹ دی ۹۴).
حال در طلیعه چهل سالگی چنین انقلاب شکوهمندی، پروندهای با عنوان «خدمت» گشودهایم تا از خدمات چهل ساله آن بگوییم.
بیشتر بخوانید:
۹۹ درصد روستاها برق و فضای آموزشی دارند/ ۷۵ درصد جمعیت روستایی آب آشامیدنی سالم و ۹۳ درصد جاده آسفالته دارند/ صددرصد روستاها تحت پوشش خانه بهداشت هستند
میزان: آقای شهریاری ابتدا از اینکه وقت خودتان را در اختیار ، قرار دادید سپاسگزارم پیشاپیش چهلمین سالگرد پیروی انقلاب اسلامی ایران را به خدمت شما تبریک عرض میکنم.
شهریاری: من هم از شما و مجموعه شما تشکر میکنم و متقابلا تبریک عرض میکنم.
پایان ستم
میزان: به عنوان سوال نخست مایلم نظر حضرتعالی را به عنوان یکی از نمایندگان مجلس درباره مسیر سیاسی انقلاب اسلامی بدانم.
شهریاری: به فرموده حضرت امام خمینی(ره) انقلاب ما انفجار نور بود. مردم در زمان انقلاب توانستند با هدایت و رهبری حضرت امام خمینی(ره) به ۲ هزار و ۵۰۰ سال حکومت ستمشاهی پایان دهند و حکومتی بر مبنای ایدئولوژی اسلام را پایه گذاری کنند.
میزان: دشمنان چقدر در این مسیر سنگ اندازی کردند؟
شهریاری: متاسفانه از ابتدای انقلاب دشمنان ما درباره انقلاب موضع گیری و هشت سال جنگ را به ما تحمیل کردند و از روز اول هم تحریمها علیه کشور آغاز شد.
اقدامات خوب دارویی علیرغم تحریمها
میزان: به نظر شما این تحریمها چقدر به سازندگی کشور کمک کرد؟ بسیاری معتقدند تحریمها میتواند عزم اراده یک کشور را برای مبارزه با آنها قوی کند.
شهریاری: تحریمها فرصت بود. قطعا ما زمانی که تحریم میشویم سعی میکنیم روی پای خودمان بایستیم. ما مثلا در زمان تحریمها در ساخت داروهای جدید و نوظهور و پیشگیری از سرطان اقدامات مهمی انجام دادیم که انشالله اگر با این شتاب حرکت کنیم ما از وابستگیهای چند درصدی هم فاصله خواهیم گرفت و انشالله خودکفا خواهیم شد.
انجام کارهای بزرگ علیرغم دشمنیها
میزان: از بحث دور نشویم آیا جنگ باعث شد که ما متوقف شویم؟
شهریاری: خیر. علیرغم تمام این دشمنیها، کارهای بسیار بزرگی در کشور انجام شد. از همه مهمتر این است که باید بگوییم ایران قبل از انقلاب نوکر و ژاندارم آمریکا بود، اما در حال حاضر میتوانیم بگوییم جمهوری اسلامی ایران یکی از مستقلترین کشورهای دنیاست.
میزان: ما در این ۴۰ سال در چه زمینههایی پیشرفت داشتیم؟
شهریاری: ایران پس از انقلاب در تمامی زمینهها پیشرفت داشته است به عنوان مثال در زمینه حوزه بهداشت و درمان که رشته تخصصی بنده است باید به جرات بگویم ایران در حال حاضر و در مسائل پزشکی هیچ کمبودی در مقایسه با دنیا ندارد.
میزان: در زمینه تحقیقات پزشکی چطور؟
شهریاری: در زمینه تحقیقات پزشکی هم اقداماتی خوبی انجام شده است اما در برخی موارد به دلیل کمبود منابع شاید برخی کشورها بیشتر از ما در این زمینه تحقیقات داشتهاند.
میزان: در حال حاضر رتبه علمی ایران در جهان چه وضعی دارد؟
شهریاری: در حال حاضر رتبه علمی ایران در جهان ۱۵ است و در منطقه هم اول هستیم این در حالی است که پیش از انقلاب و در زمان رژیم طاغوت دستیابی به این رتبهها دور از دسترس بود و به خواب شبیه بود. همچنین ما در زمینه ساخت سلولهای بنیادی جز ۱۰ کشور دنیا هستیم که این مسئله قدم بسیاری بزرگی است.
میزان: در بخش آموزش عالی به چه دستاوردهایی دست پیدا کردیم؟
شهریاری: به عنوان مثال ما در حوزه مهندسی عمران بیش از کشور چین در این سالها مهندس تربیت کردیم و در اکثر حوزهها هم اوضاع بدین منوال است. همچنین در مقوله راهسازی، اقدامات عمرانی زیادی در کشور انجام شده و در ایجاد آزادراهها و بزرگ راهها هم اقدامات مطلوب بوده است، اما مقداری در زمینه توزیع عادلانه امکانات مشکلاتی داشتیم.
میزان: مثلا در کدام بخشها؟
شهریاری: به عنوان مثال در رابطه با برخی حوزههای استان سیستان و بلوچستان به علت سوء مدیریت برخی مدیران انتظارات به خوبی برآورده نشده است البته در بسیاری از حوزههای این استان اقداماتی خوبی انجام شده است که در گذشته به چشم نمیخورد.
میزان: پیشرفتهای ایران در حوزههای منحصر به فرد مثل موشک، نانو، فناوریهای های تک، ماهوراه و پهپاد در عرصه علمی بر همه عیان است آیا چنین مسیری بدون خودباوری ایران و در راس آن امام عزیز و خلف صالحش ناخدای باخدای انقلاب ممکن بود؟
شهریاری: خیر. ما در زمینه فناوری و انرژی هستهای کارهای بزرگی را انجام دادیم. همچنین امروز اگر ابرقدرت آمریکا از ایران حساب میبرد به دلیل وجود ساخت موشک و قدرت موشکی در ایران است. البته ما در بخش نانو تکنولوژی جز۱۰ کشور اول دنیا هستیم و در اعمال جراحی پیوند اعضا میتوانیم با دنیا رقابت کنیم. ما در تعداد پیوند کبدی که در شیراز و تهران انجام میشود رتبه بالایی داریم و رتبه ۸۰۰ عمل پیوند کلیه و کبد در ماه را ثبت کردهایم که این رکورد در دنیا بی نظیر است. همچنین باید گفت ما مردم بسیار خوبی داریم. این مردم علی رغم همه مشکلات که به واسطه تحریمها شکل گرفته است باز هم پای آرمانهای نظام ایستادهاند و علت آن هم این است که تمام امیدشان به مقام معظم رهبری است که قاطعانه در جلوی فشار استکبار جهانی و ابرقدرتها ایستادگی میکند.
پیشرفت علمی ایران قبل و بعد از انقلاب قابل مقایسه نیست
میزان: درباره پیشرفتهای علمی ایران به درستی اشاراتی داشتید آیا پیشرفتهای انقلاب اسلامی در زمینههای علمی قابل مقایسه با پیشرفت در زمان طاغوت است؟
شهریاری: خیر. به هیچ وجه. به عنوان مثال کادر پزشکی بیمارستانها در زمان طاغوت مملو از پزشکان خارجی اعم از هندی و پاکستانی بودند و در یک مقطع کوتاه هم از ارمنستان پزشکانی به ایران آمدند و مشغول فعالیت شدند. در آن زمان اصلا بیماران نمیتوانستند با پزشکان ارتباط خوبی برقرار کنند، وضعیت به نحوی بود که فردی به طنز میگفت اگر ما به سراغ این پزشکان میرفیتم و میگفتیم بند کفشمان درد میکند آنها برایمان نسخه مینوشتند. همچنین در اعمال جراحی و خرید دارو مردم همواره به خارج از کشور رجوع میکردند، اما در حال حاضر بسیاری از ایرانیان خارج از کشور برای مداوای خود به ایران میآیند و در ایران مداوا میشوند چرا که خدمات در کشور ما ارزان است و این خدمات به هیچ وجه با قبل از انقلاب قابل مقایسه نیست.
میزان: بعضا گفته میشود اگر هر حکومتی دیگری به جای جمهوری اسلامی بود به قائده جبر زمان، همین اقداماتی که جمهور اسلامی ایران انجام داده بود را انجام میداد، آیا واقع همین است؟
شهریاری: اینکه بالاخره در طول ۴۰ سال هر دولتی بر سر کار باشد میتواند خدماتی ارائه دهد، حرف خیلی بی ربطی نیست. اما دیدگاه جمهوری اسلامی و دیدگاه ایدئولوژیک ما متفاوت است و تفاوتش هم در این است که جمهوری اسلامی توجه اش به اقشار آسیب پذیر و روستاها بیش از رژیم سابق است چرا که پس از انقلاب توجه ویژهای به روستاها شد، بگذارید مثالی بزنم، قبل از انقلاب و در زمانی که بنده به عنوان پزشک در روستایی خدمت میکردم در روستاها نه آب بود نه برق و نه جاده آسفالتی و نه تلفنی؛ هیچ کدام از این خدمات نبود، اما شما اگر در حال حاضر به اکثر روستاهای این کشور سر بزنید میبینید که آب، جاده، گاز، تلفن، مراکز بهداشتی و درمانی وجود دارد.
عدالت اجتماعی در رژیم طاغوت وجود نداشت
میزان: عدالت در رژیم طاغوت معنی داشت؟
شهریاری: در رژیم طاغوت عدالت اجتماعی وجود نداشت. آن زمان حرف رعیت و اربابی بود ،نه عدالت اجتماعی.
میزان: احترام به آراء چطور؟
شهریاری: خیر. اعضای مجالس از قبل مشخص شده بودند و همان افراد از درون صندوق آرا بیرون میآمدند. به عنوان مثال ما این موضوع را در استان خودمان در تاریخ ۱۹ بهمن ۱۳۳۰ شاهد بودیم. در آن زمان رژیم پهلوی به دنبال این بود تا پسر عموی اسدالله اعلم را از صندوق آرای سیستان بیرون بکشند و راهی مجلس کنند که مردم در آن زمان شورش کردند. مردم وقتی صندوقهای رای گیری را شکستند دیدند رایهایی توسط شناسنامه مردها به درون صندوق ریخته شده است که نهایتا پسر عموی اعلم هم با لباس زنانه و با الاغ از زابل فراری شد. البته متاسفانه آن روز صد نفر هم کشته شدند و اسدالله اعلام پس از این واقعه سیستان را بیچاره کرد؛ بنابراین باید گفت این فرایند در تمام کشور بدین نحوه بوده است، یعنی از صندوقهای رای کسی در میآمد که دولت و حکومت میخواست؛ آدمهای خود فروختهای که با دیدگاه نوکری شاه به خدمت گرفته شوند.
میزان: کاپیتولاسیون هم در پی همین نگاه در مجلس تصویب شد
شهریاری: بله. به درستی به این مورد اشاره کردید. کاپیتولاسیون در همین مجلس فرمایشی تصویب میشود. ببینید مجالس ما مجالسی هستند که اکثریت افراد در آن از طبقه متوسط و متوسط به پایین جامعه هستند. در مجلس ما افراد از طریق رای مردم وارد مجلس میشوند. این مردم هستند که در زمینه انتخاب اعضای شورای شهر، مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری تصمیم میگیرند و این مردم هستند که سرنوشت مملکت را میسازند. تمام مسئولین جمهوری اسلامی با رای مردم انتخاب میشوند.
آفت رفاهزدگی
میزان: به نظر شما آفت رفاهزدگی مسئولان چقدر به ضرر نظام تمام میشود و برای قدردانی از عزت نفس مردم ایران اسلامی، بر مسئولان چه اوامری واجب است؟
شهریاری: قطعا این امر میتواند به انقلاب ضربه بزند. ببینید رفاه زدگی از روزی شروع شد که جنگ تمام شد و مهتر از همه این مقوله در بین مسئولین بود و این مسئله در بین مسئولین شدت گرفت و پر رنگ شد. با این حال این مسئله برای مردمی که این همه شهید دادند و اسیر قابل تحمل نیست. بگذارید مثالی تاریخی بزنم در زمان صدر اسلام مسلمان شعب ابیطالب بودند و ما میگوییم درست است، اما در آن زمان پیامبر گرامی اسلام و خانواده اش هم با مردم در شعب ابیطالب بودند، اما در حال حاضر برخی از مسئولین فکر میکنند مردم باید در شعب ابیطالب باشند و خودشان باید از بالا مردم را تماشا کنند. ما میگویم خیر؛ لذا اگر قرار است شعب ابیطالبی باشد باید برای مسئولین هم باشد بنابراین این موارد مردم را عذاب میدهد . نباید این طور شود که مسئولین در خانه ده میلیاردی زندگی کنند و خانوادهای هم در یک کپر زندگی کند و حتی کپر هم گیرش نیاید.
مشکلات از ناحیه قوه مجریه است
میزان: در این ۴۰ سال دولتهای مختلفی با سلایق گوناگون سرکار بودند که قاعدتا مجری قانون نیز بودند، چقدر ضرورت دارد مابین نظام و قوه مجریه تفکیک قائل باشیم؟
شهریاری: حاکمیت که به واقع مشکلی ندارد این مشکلات از ناحیه اجرا و قوه مجریه است. باید این دو مقوله از هم تفکیک شوند.
میزان: در پایان مجدد از اینکه وقت خودتان را در اختیار قرار دادید تشکر میکنم و اگر صحبتی مانده است بفرمایید.
شهریاری: متقابلا از شما و از مجموعه میزان تشکر میکنم. در پایان از مردم عزیر ایران اسلامی دعوت میکنم در راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال حضور پرشورتری داشه باشند تا این حضور پاسخ دندان شکنی به دشمنان قسم خورده این آب و خاک باشد.