حال و هوای چهارشنبه سوری در فارس
به گزارش گروه فضای مجازی ، در غروب سهشنبه مرسوم است که مردم شیراز هفت کُپه یا سه کُپه خار تهیه میکنند؛ آنها را آتش زده و از روی آن میپرند و میگویند: «زردی من از تو، سرخی تو از من». با توجه به ارادتی که شیرازیان به خواجه حافظ دارند، در این شب دور هم جمع شده و از دیوان حافظ فال میگیرند که به آن «فال دوره» میگویند.
اَفروختن آتش در معابر و خانهها، فالگوشی، اسپند دود کردن، نمک گرد سر گرداندن. در موقع اسفند دودکردن و نمک گردانیدن، وردهای مخصوصی وجود دارد که زنان میخوانند. در گذشته قلمرو چهارشنبه سوری در شیراز صحن بقعه شاه چراغ بودهاست و در آنجا توپ کهنهای است، که مانند توپ مروارید تهران زنان از آن حاجت میخواهند.
در شیراز برای گشودن بخت دختران در شب چهارشنبه سوری به سعدیه میروند و از آب استخر سعدیه بر سر وروی دختران میریزند. زنان نیز با ریختن این آب به روی خود، معتقدند که مهرشان در دل شوهر بیشتر میشود. در این شب زنان برای برآورده شدن حاجاتشان زیر منبر مسجد جامع شهر دعا میخوانند و پس از دعا خواندن، حلوا و آش میپزند.
فال گوش ایستادن هم نزد زنان شیرازی مرسوم است. زنی که بخواهد فال گوش بایستد چادر سر کرده، نیت میکند و در گوشهای از کوچه میایستد و بر اساس گفته عابرین تفأل میزند. اگر گفته را مطابق میلش دید خود را به مراد رسیده میداند! رسم است که بعضی از زنان برای برآورده شدن حاجت، در زیر منبر مسجد جامع حلوا درست میکنند. به این منبر، منبر مرتضی علی میگویند.
از جمله خوردنیهایی که شیرازیان در شب چهارشنبه سوری میل میکنند، آجیل چهارشنبه سوری است که بدان آجیل شیرین هم میگویند. این آجیل مخلوطی است از: کشمش، نخودچی، مغز بادام، مغز گردو، انجیر، مویز، توت خشک، کنجد بوداده، شاهدانه، گندم برشته، برنجک، قصب، خارک (نوعی خرمای خشک) و قیسی.
بیشتر بخوانید:
- حال و هوای چهارشنبه سوری در آذربایجان شرقی
- حال و هوای چهارشنبه سوری در اردبیل
- حال و هوای چهارشنبه سوری در بوشهر
- حال و هوای چهارشنبه سوری در خوزستان