الغای پیمان موشکی میان آمریکا و روسیه، بیش از همه برای اروپا خطرآفرین است
فرزان شهیدی در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی ، با اشاره به خروج آمریکا از پیمان منع گسترش موشکهای میانبرد هستهای یا «آی ان اف» که با مقابله به مثل روسیه همراه شد، اظهار کرد: آمریکا با استمرار خروجهای خود از پیمانها و معاهدات بینالمللی میخواهد به جهانیان القاء کند که داعیه نظام تک قطبی را از فهرست راهبردهای کلان خود در عرصه جهانی خارج نکرده و کماکان به دنبال استیلا و سیطرهجویی و اتخاذ رویکرد هژمونیک است.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی تصریح کرد: دونالد ترامپ نیز چه پیش از انتخاب به عنوان رئیسجمهور آمریکا و چه پس از ورود به کاخ سفید، بارها اعلام کرد که تعهدی به پیمانها و معاهدات بینالمللی ندارد.
وی تصریح کرد: البته زمزمههای خروج آمریکا از پیمان منع گسترش موشکهای میانبرد هستهای، در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما مطرح شد؛ در آن مقطع نیز، محافل آمریکایی، روسیه را متهم به افزایش برد موشکهای هستهای از سطح ۵۵۰۰ کیلومتر کردند.
شهیدی تصریح کرد: پیمان منع گسترش موشکهای میانبرد هستهای یا «آی ان اف» که در زمان جنگ سرد میان رونالد ریگان و میخائیل گورباچف، رهبران آمریکا و شوروی منعقد شد یکی از ارکان پایان بخشی به مسابقه تسلیحاتی رعب آور دنیا بود و به موجب این پیمان، تا سال ۱۹۹۱، در حدود ۲۶۰۰ موشک هستهای میان برد که تهدید بالقوه امنیت و صلح جهانی بود، منهدم شد.
این کارشناس عضو اندیشکده راهبردی تبیین، با اشاره به نگرانیهایی که در عرصه جهانی در خصوص الغاء پیمان «آی ان اف» ایجاد شده، گفت: ملغی شدن پیمان منع گسترش موشکهای میانبرد هستهای، بیش از همه موجب نگرانی اروپاییهایی میشود چرا که یکطرف این پیمان، روسیهای قرار داشت که در همسایگی کشورهای اروپای غربی و عضو ناتو است و تعهد نداشتن مسکو به تولید موشکهایی با برد مشخص، بزرگترین تهدید برای متحدان و موتلفان اروپایی آمریکا است.
وی با اشاره به تاثیر الغای پیمان «آی ان اف» در توازن قوای نیروهای اثرگذار دولتی در عرصه جهانی بیان داشت: در این میان نباید موضوع چین را نیز مغفول گذاشت؛ چرا که یکی از بهانههای ترامپ برای خروج از «آی ان اف»، عدم عضویت پکن در این پیمان بود؛ این امر با توجه به گسترش توان موشکی چین به عنوان قدرت نوظهور نظامی و دایر بودن روابط استراتژیکی میان روسیه و چین، قابل تامل است.
شهیدی در پایان خاطرنشان کرد: علیایحال خروج آمریکا از پیمان منع گسترش موشکهای میانبرد هستهای یا «آی ان اف» که به الغای این پیمان تاثیرگذار و امنیت آفرین جهانی منجر شد، وضعیت پیچیدهای را در عرصه بینالملل ایجاد خواهد کرد و بر نگرانیها مبنی بر وقوع اتفاقات غیرمترقبه خواهد افزود.