۶ خوراکی پردردسر برای کبد
- عصر ایران نوشت: اگر قصد دارید از کبد خود محافظت کرده و از مشکلات سلامت بلند مدت پرهیز کنید، باید به خوراکیهایی که میتوانند آسیب جدی به کبد وارد کنند توجه داشته، از آنها پرهیز کرده یا میزان مصرفشان را محدود کنید.
نوشیدنیهای شیرین شده
الکل تنها نوشیدنی نیست که میتوانند تاثیر منفی بر سلامت کبد داشته باشد. به گفته دکتر ایان بریثویت نوشیدنیهای شیرین شده نیز میتوانند سلامت کبد را در معرض خطر قرار دهند.
در دوزهای کم، فروکتوز توسط روده کوچک کنترل میشود، اما پژوهشهای جدید نشان داده اند دوزهای زیاد از این ماده به مسمومیت کبدی منجر میشود. غذاهایی که دوزهای بسیار زیاد از فروکتوز را ارائه میکنند، موارد حاوی قندهای پالایش شده هستند که از آن جمله میتوان به نوشابههای گازدار اشاره کرد.
چاشنیهایی حاوی قندهای پنهان
تنها منابع قابل مشاهده و آشکار قند در رژیم غذایی نیستند که میتوانند به سلامت کبد آسیب وارد کنند.
منابع خطرناکتر فروکتوز اغلب آنهایی هستند که محتوای قند در آنها کمتر آشکار است که از آن جمله میتوان به سسهای کچاپ و چاشنیهای سالاد اشاره کرد.
سیب زمینی سرخ شده
سیب زمینی سرخ شده آثاری فراتر از افزایش کالری دریافتی از رژیم غذایی را به همراه دارد و میتواند به سلامت کبد نیز آسیب وارد کند.
سیب زمینیهای سرخ شده به طور معمول سرشار از چربیهای اشباع هستند. به گفته دکتر لین پوستون، رژیمهای غذایی سرشار از چربیهای اشباع به افزایش ذخیره چربی در کبد و مقاومت در برابر انسولین منجر میشوند.
روغن نباتی
زمانی که موضوع سلامت کبد مطرح میشود، همه روغنها با یکدیگر یکسان نیستند. روغن نباتی حاوی اسیدهای چرب امگا-۶ است و هنگام پخت و پز سریعتر اکسید میشود و از طریق بیماری کبد چرب غیر الکلی میتواند به کبد آسیب بزند.
اما این به معنای آن نیست که برای محافظت از سلامت کبد خود باید پخت و پز بدون روغن را مد نظر قرار دهید. روغن نارگیل یکی از گزینههایی است که این آسیب را به کبد وارد نمیکند.
کالباس
اگر نگران سلامت کبد خود هستید، هنگام انتخاب ساندویچها از جمله آنهایی که حاوی کالباس یا سوسیس هستند، باید دوباره فکر کنید.
کالباس میتواند منبعی پنهان برای سدیم باشد و مصرف بیش از حد این ماده میتواند موجب بی تعادلی در نسبت مایعات بدن شود. این شرایط انجام پالایش موثر برای کبد را دشوار میکند و در نهایت ممکن است به مشکلات شدید کبدی منجر شود.
نان سفید
زمانی که موضوع سلامت کبد مطرح میشود، نانهای سفید نیز گزینههای چندان خوبی محسوب نمیشوند.
کربوهیدراتهای پالایش شده فاقد فیبر موجود در انواع حاوی غلات کامل هستند. این میتواند به افزایش سطوح قند خون، ترشح انسولین و پیرو آن، انباشت چربی در و اطراف کبد منجر شود. در شرایطی که مصرف متعادل نانهای تهیه شده از غلات کامل مشکلساز نیست، بهتر است از نانهای سفید تا حد امکان پرهیز شود.