دلایل کمبود گاز در فصل سرد سال
- ایسنا نوشت: مرتضی بهروزی فر با بیان اینکه حل مشکل کمبود گاز در کشور موضوعی نیست که بتوان در کوتاه مدت برای آن راه کار ارائه کرد چراکه این موضوع نیازمند راهکارهای بلندمدت است، اظهار کرد: برای این مساله باید متناسب با ذخایر افزایش تولید صورت میگرفت و از آن طرف نیز باید مصرف کنترل میشد، اما متاسفانه به دلیل مشکلاتی که وجود داشت این موضوع محقق نشد.
وی با اشاره به چالشهای این بخش، گفت: تحریم، نبود امکانات و تکنولوژی، عدم توسعه عملیات در پارس جنوبی، در پارس شمالی و کیش موجب شد تا افزایش تولید محقق نشود، از آن طرف نیز مصرف گاز در بخش صنعت، نیروگاه و خانگی نیز افزایش یافت، همچنین در حال خاضر ایران تقریبا جز چند کشور برتر دنیا در توسعه گازرسانی است که خود این موضوع افزایش مصرف را به دنبال دارد.
این کارشناس ارشد حوزه انرژی افزود: باتوجه به اقتصاد و تولید ناخالص داخلی مصرف انرژی به ویژه گاز به شدت در ایران بالا است و برای کاهش مصرف باید اقداماتی را انجام داد، به عنوان مثال میتوانیم تجهیزات کم مصرف گاز سوز را توسعه دهیم، ساختمانها را عایق بندی کنیم تا مصرف گاز کاهش یابد، متاسفانه در سالهای اخیر این اتفاقات نیفتاده و افزایش مصرف در کنار عدم افزایش تولید شرایط فعلی را به وجود آورده است.
بهروزی فر با بیان اینکه ما امکان ذخیره سازی قابل توجه گاز را نداریم تا برای پیک مصرف بتوانیم از آن استفاده کنیم، اظهار کرد: مجموع این عوامل موجب میشود تا اگر سرمای شدیدی وجود داشته باشد با افزایش مصرف بخش خانگی و تجاری دچار مشکل شویم، تنها کاری که میتوانیم برای جلوگیری از قطع گاز انجام دهیم این است که صنایع و نیروگاه در اوج مصرف از سوخت مایع استفاده کنند.
وی با بیان اینکه اقدام وزیر نفت در راستای تامین سوخت مایع نیروگاهها تنها راهی بود که در این شرایط میتوانستیم انجام دهیم، گفت: افزایش تولید و مدیریت مصرف باید در اولویت باشد و در این حوزه سرمایه گذاری صورت بگیرد، با افزایش تولید و سرمایه گذاری در این حوزه میتوانیم زمینههای افزایش صادرات را به وجود بیاوریم و در کنار آن نیز اشتغال قابل توجهی ایجاد میشود.
این کارشناس ارشد حوزه انرژی با اشاره به برنامههای صادرات گاز و تاثیر آن در این مساله، اظهار کرد: تعهدات صادراتی متناسب با میانگین مصرف است، به عنوان مثال در اوج مصرف نمیتوان گاز را صادر کرد، مسلما قراردادهای صادراتی متناسب با تولید منعقد شده است و زمانی که افزایش تولید در پیک مصرف وجود نداشته باشد و امکان برداشت از ذخیره سازی را نداشته باشیم صادرات متوقف خواهد شد.
به گفته بهروزی فر برای یک کشور این موضوع که به تعهدات خود پایبند نباشد و بر خلاف قرارداد عمل کندکار درستی نیست و به عنوان کشوری که میتواند تعهدات خود را زیر پا بگذارد معرفی میشویم لذا لازم است با مدیریت مصرف و توسعه تولید این موضوع را مدیریت کنیم.
به تازگی جواد اوجی - وزیر نفت اعلام کرد: سال گذشته در فصل سرما روزانه ۱۴۰ تا ۱۵۰ میلیون مترمکعب کمبود گاز وجود داشت که با محدودیت ارسال گاز طبیعی به صنایع و بخش نیروگاهی و جایگزین کردن سوخت مایع، جبران شد. امسال باتوجه به اینکه ما در زمینه تولید گاز طبیعی رقم اضافهای نخواهیم داشت و مصرف در بخشهای خانگی، صنایع و نیروگاهی هم نسبت به پارسال با افزایش ۱۰ درصدی روبهرو میشود، پیشبینی میکنیم در فصل سرد سال (دی و بهمنماه) روزانه با ۲۰۰ میلیون مترمکعب کسری گاز روبهرو شویم که طبق برنامهریزیها برای جایگزینی با سوخت مایع، سعی میکنیم هموطنانمان دچار مشکل نشوند.
به گفته وی مقدار کنونی ذخیرهسازیهای سوخت نیروگاهی نسبت به دوره مشابه پارسال ۳۰ درصد کمتر است، همه تلاشمان این است ظرفیت سوخت مایع نیروگاهها را بالا ببریم.