بیماران کرونایی بستری شده فقط ۱۵ درصد نیاز به آنتی بیوتیک دارند
- محمد مهدی گویا روز شنبه در نشست خبری هفته اطلاع رسانی مقاومت میکروبی (۲۲ تا ۲۷ آبان) که به صورت مجازی برگزار شد، گفت: با وقوع پاندمی کووید ۱۹ بسیاری از مشکلات بهداشتی و دارویی که برای کنترل آنها برنامه ریزی شده بود، تحت تاثیر این پاندمی قرار گرفت و به فراموشی سپرده شد.
وی با هشدار به افزایش بی رویه مصرف دارو و ایجاد مقاومت میکروبی برای درمان بیماریها افزود: مصرف بی رویه دارو در بیمارستانها زیاد است در حالی که مسوولان بهداشت اعلام میکنند خطر قریب الوقوع مقاومت میکروبها به داروهایی که برای درمان بکار میرود، وجود دارد.
گویا تصریح کرد: در حال حاضر این نگرانی به وقوع پیوسته و باید داروها به درستی و میزان لازم توسط پزشک به بیمار برای مصرف آموزش داده شود تا مقاومت دارویی رخ ندهد، بعضی از درمان بیماریها بصورت بستری و سرپایی در بیمارستانها به علت بروز مقاومت میکروبی با سختی زیادی روبرو هستند به عنوان مثال بیماری سل که در بازده زمانی ۶ ماه بیمار میتواند کاملا بهبود یابد به دلیل مصرف ناشی از داروهای بی رویه، مقاوم شده و درمانهای قبلی بر روی آن موثر نیستند، باید بیمار با داروهای گران قیمتتر و پرعارضهتر تحت مداوا قرار داد و ۶۰ درصد موجب بهبودی بیمار میشود.
وی اظهار داشت: مواردی از بیماریهای آمیزشی نیز داریم که به دلیل مقاومت میکروبها ناشی از مصرف بی رویه داروها درمان نمیشوند، زیرا پزشک داروها را به صورت مناسب تجویز نکرده است و این بیماریها مقاوم به دارو شده مانند انواع سوزاک که هیچ درمانی ندارند و دارویی هم موثر نیست.
به گفته گویا، مواردی از عفونت اچ آی وی نیز داریم که مقاوم به دارو شده و میلیونها تومان هزینه درمان آن است، پزشک باید به بیمار آموزش دهد که چه میزان دارو مصرف کند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: عوامل مختلفی در بروز مقاومت میکروبی دخیل هستند و بسیاری از این مقاومتها نسبت به میکرو ارگانیسم در بخشهای آی سی یو بیمارستانها اتفاق میافتد که امید است برنامه ریزی مناسبی در این زمینه انجام شود.
وی افزود: باید عزم ملی و جهانی برای جلوگیری از تجویز بی رویه دارو و ایجاد مقاومت میکروبی بوجود آید.
نظارت سخت گیرانه بر تاریخ مصرف واکسنها
گویا درباره تاریخ مصرف واکسنهای کرونا اظهار داشت: نظارت بر واکسنهایی که تجویز میشود بسیار دقیق است و تا وقتی از فیلترهای سخت گیرانه سازمان غذا و دارو عبور نکرده باشد اجازه مصرف وجود ندارد.
وی تاکید کرد: تمام واکسنها تاریخ مصرف شان توسط سازمان و غذا و دارو بررسی میشود و اگر یک روز از تاریخ آنها گذشته باشد مورد مصرف قرار نمیگیرند.
تهیه کیتهای تشخیص آنفلوآنزا و کرونا
به گفته گویا، با همکاری انستیتوپاستور کیتهایی برای تشخیص همزمان آنفلوآنزا و کرونا تهیه شده تا در صورت همه گیری از آنها استفاده و، اطلاع رسانی نیز به موقع انجام میشود.
وی تصریح کرد: سال گذشته شیوع آنفلوآنزای فصلی در کشور وجود نداشت، ولی امسال نگران شیوع این بیماری هستیم.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطرنشان کرد: موارد ابتلا به آنفلوانزای فصلی زیاد نبوده و در چند استان مشاهده شده است.