آخرین اخبار از فرهنگ و هنر کشور در روزی که گذشت
- هفدهمین روز از دی ماه ۱۴۰۰ با اخبار و حاشیههای فراوانی در عرصه فرهنگ و هنر روبرو بود که از جمله مهمترین آنها میتوان به انتشار فهرست آثار نمایشی تماشاخانههای تهران اشاره کرد.
- سالنهای تئاتر طی دو سال گذشته وضعیت ناامید کنندهای را پشت سر گذاشتهاند، وضعیتی که منجر به تعطیلی برخی سالنهای خصوصی و همچنین بلاتکلیفی در وضعیت اجراها در سالنهای دولتی بود.
هرچند ضرر وارده بر سینما از لحاظ مالی بالا تصور میشود اما تئاتر به واقع مظلومترین هنر در دوران کرونا بود، این هنر در دوران اوج خود هم گردش مالی خوبی را ندارد و با آمدن این بیماری همان اندک درآمد اهالی تئاتر قطع شد.
هرچند که کرونا حرکت چرخ تئاتر را به مدت دو سال بسیار کند کرده بود اما شاید یکی از نکات مهم آن ظهور و بروز کارگردانان جوان بود، کارگردانانی که در دوران پیش از کرونا به دلیل لابی سالنهای دولتی و همچنین هزینه های سالنهای خصوصی قادر به اجرا نبودند و این دو سال فرصتی شد تا با غیبت بسیاری از کارگردانان صاحب سبک فرصت تجربه پیدا کنند.
البته نباید فراموش کرد که این حضور حداکثری تضمین کننده کیفیت آثار نبوده است، اما در بدترین حالت شاید کرونا به برخی استعدادها فرصت خودنمایی داد. حال بعد از بهتر شدن وضعیت بیماری کرونا و واکسیناسیون سراسری در کشور تئاتر جان تازه ای به خود گرفته است.
پاییز امسال و بعد بازگشایی کامل تماشاخانه ها تعداد و تنوع آثار روی صحنه در شهر تهران مثال زدنی بود، هرچند هنوز سالنها میزبان پنجاه درصد مخاطبان هستند اما همین استقبال نسبی هم در مقایسه با دو سال گذشته امیدوار کننده است.
حال با نزدیک شدن به جشنواره تئاتر فجر در دوره چهلم و تصمیم دبیرخانه مبنی بر حضور برخی آثار که به دلیل کرونا فرصت اجرا نداشته اند، تعداد آثار در آذر ماه نسبت به ماه گذشته خود چندین برابر شده است. هرچند این تصمیم دبیرخانه جشنواره تئاتر فجر ایرادات جدی دارد اما همین عاملی بود تا برخی چهره های مطرح این هنر که دو سال گذشته غایب بودند به سودای فجر هم که شده آماده به کار شوند.
از دیگر موهبات دو سال کرونایی تئاتر توجه ویژه گروه ها به متون ایرانی بود، اتفاقی که پیشتر اتفاق میافتاد، هرچند شاید این توجه ویژه به متون ایرانی موجی گذرا باشد اما همین موج گذرا هم می تواند نویسندگان داخلی را امیدوار کند.
برای مشاهده متن کامل خبر اینجا کلیک کنید
فقیه: «سلمان فارسی» سریال ماندگار تلویزیون خواهد شد
مهدی فقیه در گفتوگو با میزان پیرامون فعالیتهای خود در عرصه بازیگری گفت: در حال حاضر منتظر شروع بازی خود در سریال «سلمان فارسی» به کارگردانی داوود میرباقری هستم و هنوز مشخص نیست که تا چه زمانی سر این پروژه خواهم بود.
وی در همین راستا ادامه داد: این سریال از جمله آثار طولانی مدت و به نوعی اثری ملی محسوب میشود، سریال سلمان فارسی از جمله آثار ماندگار تاریخ تلویزیون خواهد شد و مطمئن باشید یک سر و گردن از تمامی آثار تاریخی که تاکنون ساخته شده بالاتر است.
بازیگر سریال «سلمان فارسی» درباره کیفیت این سریال اضافه کرد: همه چیز در این پروژه برنامه ریزی شده است، اثر به خوبی مدیریت میشود و در راس آن میرباقری کاملا بر امر تولید مشرف است، تحقیقات فراوانی روی سریال صورت گرفته و امید دارم که در زمان پخش یکی از بهترین های تلویزیون در سالهای اخیر باشد.
وی درباره سایر فعالیتهای خود در عرصه بازیگری اضافه کرد: واقعیت امر به دلیل کرونا کمتر کار میکنم و سعی میکنم گزیده کار باشم، واقعیت امر تا وقتی کرونا به طور کامل تمام نشود همواره سر هر کاری تن و بدنم می لرزد.
برای مشاهده متن کامل خبر اینجا کلیک کنید
وحیدی: ظهور «صاحب الزمان (عج)» اوج سعادت برای مسلمین است
رضا وحیدی در گفتوگو با میزان پیرامون جایگاه روز جمعه گفت: روز جمعه در آداب مسلمانان به عنوان یکی از اعیاد مسلمانان شناخته میشود، روزی که اعمال نیک در آن دو برابر و اعمال بد نیز دوبرابر در کارنامه ما ثبت میشود.
وی در همین راستا ادامه داد: جمعه آداب مخصوصی دارد، این اعمال بر گرفته از جایگاه این روز به عنوان روزی عبادی برای مسلمان محسوب میشود، در این روز همه از کسب کار دست میکشند و اوقاتی مناسب برای عبادت خداوند فراهم میشود، جمعه زمانی است که کولهبار انسان را برای سفر آخرت پر میکند لذا نباید از این روز غافل ماند.
وحیدی به تاکیدات «ائمه معصومین (ع)» پیرامون روز جمعه اشاره و ابراز کرد: تاکیدات بسیار از سوی بزرگان دین و «ائمه معصومین (ع)» پیرامون روزهای جمعه شده است. شیخ صدوق در روایتی از «امیر المومنین (ع)» بیان کرده است: «امیرالمؤمنین (ع)» در روز جمعه خطبه مى خواندند و مى فرمودند: آگاه باشید خداوند این روز را براى شما عید قرار داده است و آن سید تمام روزها و برتر از تمام عیدهاى شماست و خداوند در کتاب خود امر کرده، به سوى ذکر خدا کوشش کنید، باید با میل و رغبت عظمت این روز را حفظ کنید و نیت خود را براى عبادت در این روز خالص کرده و در روز جمعه گریه و زارى، دعا و طلب رحمت و آمرزش نمایید هم اینها برای این است که خداوند دعاى کسى را که در این روز از خداوند چیزى بخواهد، اجابت مى کند، روز جمعه زمان مبارکی است که روایات بسیاری پیرامون آن بیان شده که تاکید دارند، هیچ بنده مؤمنى نیست که در آن ساعت از خداوند چیزى طلب کند، و آن چیز اجابت نشود.
وی به اعمال روز جمعه اشاره و بیان کرد: به جا آوردن نمازهای مستحب، مانند نمازهای نافله روز جمعه، نمازهای هدیه به «پیامبر اکرم (ص)» و حضرت «فاطمه زهرا (س)»، نماز اعرابی و نماز جعفر طیار در روز جمعه سفارش شده است، همچنین خواندن دعاهای اختصاصی روز جمعه، خواندن زیارتهای خاص این روز، مانند زیارت «امام حسین (ع)» و زیارت «امام زمان (عج)» در عین حال صلوات فرستادن بر «پیامبر اکرم (ص)» از فضیلتهای فراوانی برخوردار است.
برای مشاهده متن کامل خبر اینجا کلیک کنید
صالحی: خواجوی کرمانی چهره ارزشمند ادبیان فارسی است
احمدرضا صالحی در گفتوگو با میزان پیرامون خواجوی کرمانی گفت: کمالالدین ابوالعطاء محمود بن علیبن محمود، معروف به «خواجوی کرمانی» شاعر نیمه قرن هشتم محسوب میشود، آرامگاه خواجو در تنگ الله اکبر شیراز واقع شده و به عنوان یکی از شاعران عهد مغول از او نام برده میشود.
وی در همین راستا ادامه داد: اشعار خواجوی کرمانی هم غنای معنوی دارد و هم توانسته بر روند رشد ادبیات و شعر فارسی تاثیرات قابل توجهی داشته باشد، از این روز میتوان او را یکی از ادبای توانمند در عرصه خلق آثار ارزشمند شناسایی کرد، خواجوی کرمانی بیش از چهل هزار بیت شعر سروده که در جای خود باید از آنها به عنوان گنجینه گرانبها و ارزشمندی برای تاریخ شعر و ادبیات نام برد.
صالحی در مورد ادبیات ایران ابراز کرد: نگاهی به تاریخ ادبیات فارسی نشان میدهد که چهرههای بزرگی ظهور و بروز کردند، اما متاسفانه اطلاعات چندانی در مورد آنها در دست نیست با این همه به جرات میتوان گفت، که خواجوی کرمانی چهره ارزشمند ادبیان فارسی است که کمتر از او یاد میشود و آثارش کمتر مورد پژوهش قرار گرفته است.
وی در مورد جنس شعر خواجوی کرمانی بیان کرد: شعر خواجوی کرمانی شعری فصیح با مضامین عرفانی در غزلیات است، امّا این شاعر توانسته تاثیر عمیقی بر شاعران بعد از خود خصوصا حافظ داشته باشد و به مضامینی همانند مبارزه با ریا و بیاعتباری دنیا و به خوبی پرداخته است، او در شعر به سبک سنایی غزلسرایی میکرده و در مثنوی نیز سعی داشته به تقلید از فردوسی حماسهسرایی داشته باشد.
*** تصویرسازی زبده
این ادیب شناس در مورد اشعار خواجوی کرمانی تصریح کرد: خواجوی کرمانی برای جذاب نمودن اشعار خود از شگردهای هنری و خیالی استفاده میکرد لذا دیدن رد پای دانش او در خلق تصاویر زیبا برای اشعارش وی را به یکی از ادبای بزرگ تبدیل کرده است، تصاویری که از آنها به عنوان «استعاره» نیز یاد میشود. خواجوی کرمانی در کناره استعارهها از تشبیه نیز اسفاده کرده و این مهم اشعارش را زیباتر کرده است.
صالحی شباهت استعارههای خواجوی کرمانی و حافظ را مورد برررسی قرار داد و اظهار کرد: استعارههای زیبای به کار گرفته شده توسط خواجوی کرمانی یادآور استعارههای حافظ است، به نحوی که اگر نام شاعر ذکر نشود شاید بسیاری، از قدرت تشخیص ابیات خواجوی کرمانی از ابیات حافظ را نداشته باشند. استعاره در شعر وی از بسامد بالایی برخوردار است؛ هرچند که استعارات به کار رفته نیز در شعر شاعران پیشین و هم عصر او فراوان یافت میشود، ولی خواجوی کرمانی استعاره را با جذابیت خاص و ویژه خود بکار برده و تصاویر خیالی و ادبی زیبایی را آفریده است.
***خواجوی کرمانی مربی حافظ
وی میزان اطلاعات و دانش خواجوی کرمانی را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: خواجوی کرمانی در ریاضیات، طب و هیئت نیز صاحب نظر بوده همچنین طنز و انتقادات اجتماعی از شرایط آن روزگار در اشعار وی بسیار دیده میشود او در قصیده، مثنوی، و غزل طبعی توانا داشته، به طوری که گرایش حافظ به شیوهٔ سخنپردازی خواجوی و شباهت شیوهٔ سخنش با او کاملا مشهود بوده، وی صدها بیت شعر در مدح «اهل بیت (ع)» سروده است.
برای مشاهده متن کامل خبر اینجا کلیک کنید