رتبهی نخست ایران در پرداخت یارانهی گاز در جهان
- برای تولید گاز چند ده میلیارد دلار سرمایه گذاری شده است. برای هر فاز پارس جنوبی بالغ بر ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری اتفاق افتاده است.
تولید بیشتر گاز در شرایط کنونی واقعا امکان پذیر و منطقی نیست لذا با این شیوهی مصرف، نه تنها نسلهای آینده از این ثروت ملی محروم میشوند، بلکه هیچ بعید نیست که همین نسل فعلی نیز با مشکل کمبود انرژی مواجه شود.
تولید و مصرف انرژی کشور در حال سر به سر شدن است و ممکن است در آینده، کشور انرژی برای صارات در اختیار نداشته باشد.
مخازن فعلی گازی، به خصوص پارس جنوبی، به تدریج در حال خالی شدن است و افت تولید آن از دو یا سه سال آینده جدی خواهد بود. فقط برای نگهداشت این تولید سرمایه گذاری کلانی مورد نیاز خواهد بود که فعلا در دسترس کشور نیست لذا به همین دلیل، اگر در صرفه جویی در مصرف سوخت اقدام مؤثری انجام نشود، کشور علی رغم تولید بالای انرژی، با بحران ادامه دار کمبود انرژی مواجه خواهد شد.
بر اساس آنچه گفته شد، بازگرداندن مصرف انرژی، به خصوص انرژی پاک گاز، به مدار درست و صرفه جویی در مصرف این منبع با ارزش انرژی نوعی الزام ملی است، که اگر به آن پرداخت نشود، بحران انرژی فراتر از بحران آب کشور را درگیر خواهد کرد. با این تفاوت که ایران یک منطقهی خشک و کم آب است و مشاهدهی مشکلات آب در آن چندان عجیب نیست. اما در طرف مقابل، ایران یکی از بزرگترین صاحبان انرژی فسیلی در جهان است که تنها به دلیل اسراف در مصرف این منابع و اتلاف شدید انرژی ممکن است وارد فاز بحران در این بخش شود.
در سال ۲۰۲۰ در سرتاسر جهان حدود ۳۵ میلیارد دلار یارانه برای گاز اختصاص یافته است. سهم ایران ۱۲.۲ میلیارد دلار، یعنی ۴۰ درصد این میزان است یعنی ایران رتبهی نخست در پرداخت یارانهی گاز در جهان را به خود اختصاص داده است.