شش محصول عسل که باید در سبد غذایی گنجانده شود
_ ایرنا نوشت: عسل طبیعی از آن دسته خوراکیهایی است که فواید آن دیگر نیازی به اثبات ندارد. از آنجایی که در ترکیبات این ماده غذایی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان و ویتامینهای مختلف وجود دارد که میتواند تقویت کننده سیستم ایمنی بدن در مقابل عفونتها و بیماریها باشد. امروزه از عسل حتی در داروهای ناباروری نیز استفاده میشود. با این حال چالش اصلی در تهیه عسل همچنان طبیعی و اصل بودن ترکیبات آن است.
هرچند مصرف عسلهای طبیعی میتواند فواید بسیاری داشته باشد، اما امروزه شاهد فروش عسلهای تقلبی در بازار هستیم، عسلهایی که نه تنها سودی برایمان ندارد بلکه مصرف دراز مدت آن میتواند منجر به بروز بیماری و عوارض جسمی شود. در همین راستا و برای بررسی اجمالی خواص این ماده غذایی و تشخیص عسلهای طبیعی و تقلبی با «دکتر علیرضا یارقلی» متخصص طب ایرانی گفتگو کردیم.
عسل، ضمادی برای ترمیم زخمها
ابتدا بهتر است بدانیم عسل درمانی دو حوزه مجزا دارد، حوزه خوراکی عسل و دوم حوزه موضعی عسل. در زمینه استفاده از عسل برای مصارف موضعی میتوان از عسل و موم عسل برای ترمیم زخمها استفاده کرد همچنین از این ماده مفید میتوان به عنوان لایه بردار پوست بهره برد.
در اصطلاح طب ایرانی عسل مادهای جالی است و در برخی مواقع برای درمان افرادی که صورتشان جوش زده است توصیه و استفاده میشود. در عین حال عسل نقش یک عایق بسیار خوب را دارا است و در مواقعی که نگران باشیم زخمها دچار عفونت میشوند محل را با عسل پانسمان میکنیم. استفاده از این ماده مفید دارویی صرفا به کشور ما ختم نمیشود بلکه بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا هم برای درمان برخی بیماریها از این دارو استفاده میکنند به طوری که امروز از عسل در تولید داروها هم استفاده میشود. برای درمان و جلوگیری از عفونت زخمهای باز و عفونی استفاده از عسل جایگاه ویژهای دارد، به طور مثال میتوان برای درمان زخمهای عمیق و حتی زخم بستر که درمان آن به تعویق افتاده است از عسل استفاده کرد.
از مصرف این ۶ محصول غافل نشوید
در حوزه درمان خوراکی عسل باید دانست که عسل ماده غذایی عمومی و مقوی برای بدن است. هر زمان که احساس ضعف کردید از عسل استفاده کنید. بهترین خوراکی برای جلوگیری از ضعف بدنی یا تقویت بدن عسل است. ترکیب گیاهی گیاهان عسل نیز مهم است. یعنی اینکه زنبور از چه گیاهی برای تولید عسل تغذیه کرده باشد نقش تعیین کنندهای در خواص عسل دارد. اصولا زنبور عسل شش محصول دارد که هر شش تای آنها معجزهآسا است. اولین محصول نیش زنبور عسل است. دومین محصول خود عسل، سومین محصول موم عسل، برموم عسل و گرده گل عسل دیگر محصولات مهم درمانی و تقویتی تولید شده از زنبور هستند. هر کدام از این محصولات خاصیت خاصی دارند.
عسل درمانی برای درمان ناباروری
موم عسل یکی از بهترین داروهای تقویت کننده سیستم ایمنی به حساب میآید، برای درمان عفونتها و درمان بسیاری از بیماریهای ویروسی موثر است، این محصول برای درمان زگیل و درمان برخی سرطانها اثر مثبت دارد که این موارد در علم روز به اثبات رسیده است. گرده گل عسل یکی از مقویترین مواد غذایی برای قوای جنسی، بارداری و باروری بسیار موثر است. غذای بسیار کامل و خوبی است و جزو غذاها به شمار میرود. همچنین موم عسل اثرات خوبی در حوزه خوراکی و موضعی دارد و برخی داروهای موضعی از موم عسل درست شدهاند. زهر زنبور عسل نیز برای درمان بسیاری از بیماریهای سیستم ایمنی موثر است، و فواید عسل نیز برای عموم مردم شناخته شده است.
تقویت ریه با عسل
تهیه یک ماده ترکیبی از عسل که میتواند نقش بسزایی در پیگشیری و درمان بیماریهای ریه و در ذات الریه، ذات الجنب، سرفه، خرخر، تنگی نفس، خشونت ریه و گرفتگی صداداشته دارد را بدانید. عسل به عنوان مکمل در کنار داروها میتواند به درمان بیماری کمک کند، ماءالعسل یکی از ترکیبات مفید عسل است. برای طرز تهیه ماءالعسل ساده روشهای متفاوتی در کتابهای مختلف توصیه شده است، ماده مشترک در تمام آنها آب و عسل است، اما میزان ترکیب آب با عسل و مدت زمان جوشاندن آن متفاوت است.
عمومیترین روش تهیه ماءالعسل به این صورت است یک واحد عسل را به همراه ده واحد آب حرارت دهیم تا اندازه محصول به هفت واحد برسد سپس میتوان آن را استفاده کرد. یکی از بهترین مسلهات برای سردی جات است و اثرات بسیار خوب و قوی برای تقویت ریه دارد. از هر طرف به عسل نگاه کنیم میبینیم که خواص درمانی دارد. اما لزوما مصرف بیرویه عسل هم مضرات خود را دارد.
در مصرف عسل زیادهروی نکنید
زیاده روی در مصرف عسل عارضه دارد، عسل گرم است و مصرف آن برای افراد گرم مزاج باید با احتیاط همراه باشد. مصرف بیش از حد هر ماده غذایی قطعا عارضه دارد و مضر است. فردی که مداوم پوستش جوش یا کهیر میزند به هیچ وجه نباید عسل مصرف کند یا با دستور پزشک اقدام به مصرف آن کند به دلیل اینکه ممکن است بیماری شدیدتر شود. افراد دیابتیک هم نباید عسل زیاد کنند، این افراد نباید بیشتر از یک قاشق غذاخوری در روز عسل مصرف کنند و این باور که عسل برای بیماران دیابتی مضر نیست باوری اشتباه است.
تغذیه زنبورها با آنتی بیوتیک برای تولید محصول بیشتر!
متاسفانه شاهد این هستیم که زنبورها برای تولید عسل بیشتر با آنتی بیوتیک تغذیه میشوند. استفاده از این آنتی بیوتیک نه تنها برای زنبور مشکل ایجاد میکند بلکه میتواند برای انسان هم دارای عوارض باشد. متاسفانه امروز میبینیم که تغذیه زنبور عسل با آنتی بوتیکها رواج بیشتری نسبت به گذشته یافته است. تغذیه بی مهابای زنبور با آنتی بیوتیک مضر است و برخی کندوداران بدون توجه به عوارض آن برای سلامت زنبور و انسان اقدام به این کار میکنند، این ماده روی بافت عسل اثرمیگذارد و مصرف آن توسط انسان باعث میشود این دارو وارد بدن ما شود. زنبورها نیز با مصرف آنتی بیوتیک وقتی یکبار که عسلریزی کنند میمیرند و عمرشان کوتاه میشود.
چگونه عسل طبیعی تهیه کنیم؟
بسیاری از محصولاتی که با نام عسل به دست ما میرسید عسل نیست و از زنبور ترشح نشده است، این محصولات شیره ذرت یا شیره سیب زمینی هستند و به آنها اسانس عسل میزنند. برای خرید عسل تنها باید به فروشندهای که تولید کننده نیز است اطمینان کرد، بسیاری از عسلها حتی در آزمایشگاهها هم مراحل گرفتن استاندارد را میگذارنند، اما عسل نیستند. هرچه عسل ناخالصی کمتر داشته باشد استاندارد بهتری دارد و به طبیعت معجزه گرش نزدیکتر است.