گفتوگو با صلحیاری که از تکنیکهای روانشناسی برای سازش در پروندهها بهره میگیرد/ اخذ رضایت در ۱۷۰ پرونده قطعی قصاص
خبرگزاری میزان- با توجه به ظرفیت شوراهای حل اختلاف در پایان دادن نزاعها و کشمکشها به صلح و سازش و جلوگیری از ورود پروندهها به محاکم قضایی، هم اکنون حدود ۶ هزار و ۵۱۱ شعبه حل اختلاف در سطح کشور وجود دارد که حدود ۴ هزار و ۲۳۱ از این تعداد، شعبه شهری و مابقی روستایی هستند.
بنابر آمار موجود در این رابطه، ۲۷ هزار و ۵۰۰ نفر نیز در این شعب مشغول به کار و ارائه خدمات صلح و سازشی به مردم در سراسر کشور هستند. تعداد کارکنان شعب شوراهای حل اختلاف در گذشته نه چندان دور ۳۲ هزار نفر بودند که از این تعداد ۴ هزار و ۵۰۰ نفر نیرو یا جذب سازمانهای دیگر و یا ساماندهی شدند که در حال حاضر تعداد کارکنان شورای حل اختلاف به ۲۷ هزار و ۵۰۰ نفر رسیده است.
بیشتر بخوانید:
در مقایسه عملکرد دادگستری استانهای مختلف با یکدیگر در این رابطه؛ اصفهان به عنوان یکی از استانهای پرجمعیت مهم سیاسی، فرهنگی، تاریخی و صنعتی دارای شوراهای حل اختلاف فعال و پویایی است که توانسته با برگزاری پویشهای مختلف و ابتکارات و اقدامات صلح و سازشی گسترده، روند رو به رشد و موفقیت آمیزی از خود بروز دهد.
در همین رابطه حجتالاسلام والمسلمین اسدالله جعفری، رئیس کل دادگستری استان اصفهان در گفتوگو با میزان، درباره تعداد مساجدی که صلحیاران در آنها مشغول به فعالیت هستند، گفت: در ۱۲۵ مسجد استان صلح یاران مشغول انجام فعالیتهای صلح و سازشی هستند.
سازش در ۳۰ پرونده قصاص
وی با اشاره به تقدیر از صلح یاران موفق در سطح استان در بازههای زمانی مختلف عنوان کرد: سازش در ۳۰ پرونده قصاص نفس، استفاده از ظرفیت خیرین در پروندههای قصاص نیز در طول یک سال اخیر صورت گرفته است.
همیاران صلح دانش آموزی
در اصفهان غیر از صلح یارانی که در مساجد مشغول به فعالیت هستند، در اقدامی ابتکاری افرادی در قالب همیار صلح دانش آموزی که تعدادشان بالغ بر ۱۵۵ نفر است، جذب شدند که اخیرا روند صدور کارت برای این افراد صورت گرفته است.
بیشتر بخوانید:
رئیس مرکز حل اختلاف قوه قضاییه: رای داوران حرفهای باید عالمانه، متقن و عادلانه باشد
البته به گفته رئیس کل دادگستری استان اصفهان، در نهادهایی همچون مرکز جامعه المصطفی، در زندانهای استان، در خیریههای امام موسی کاظم (ع)، خیریه علی ابن ابیطالب (ع)، آستان قدس رضوی، اتاق تعاون و اصناف، کمیته امداد، بسیج حقوق دانان، مجتمع فرهنگی مطبوعات اصفهان، پایگاه هشتم شکاری، نیروی انتظامی نیز صلح یاران حضور داشته و فعالیت میکنند.
تاثیر استفاده از رشته روانشناسی بر فعالیتهای صلحی
یکی از صلح یاران برتر و موفق در این استان که توانسته با پیوند رشته روانشناسی با علم حقوق در هدایت پروندههای ارجاعی به سمت صلح و سازش موفق عمل کند، سید مسعود حسینی راد، رئیس شعبه ۴۳ شورای حل اختلاف اصفهان با مدرک دکترای روانشناسی است.
وی حدود ۱۲ سالی است که در حوزه صلح و سازش با شورای حل اختلاف همکاری میکند و با توجه به مدرک تحصیلی خود در رشته روانشناسی، قبل از ورود به فعالیتهای صلح و سازش، در حوزه مشاوره خانواده فعال بوده و خانوادههایی که برای طلاق به مراجعه میکردند؛ را با صلح و سازش روانه منزل میکرده است.
بیشتر بخوانید:
رئیس مرکز حل اختلاف قوه قضاییه: دادگاه صلح تا هفتم آذرماه تشکیل میشود
حسینی راد، کار اصلی خود را ایجاد صلح و سازش در پروندههایی معرفی میکند که در گذشته، به این شعبه رسیدگی ارجاع میشدند، معرفی میکند که اعضای این شعبه، تلاش میکردند تمام پروندههایی که ارجاع میشده را به صلح و سازش و توافق ختم کنند. بعد از مدتی شعبه ۴۳ تبدیل به شعبه صلحی میشود و از آن به بعد پروندههای سنگین مانند قصاص نفس و پروندههای اختلافات مالی میلیاردی نیز در این شعبه مورد رسیدگی قرار میگیرد.
رسیدگی به پروندهای مالی با ۲۰۰ شاکی
رئیس شعبه ۴۳ شورای حل اختلاف اصفهان میگوید: در یکی از پرونده ها، حدود ۲۰۰ نفر بابت طلب مبالغ زیادی پول شاکی بودند که به این پرونده ورود کردیم و به لطف خدا نتایج خوبی حاصل شد.
۱۷۰ مورد رضایت قطعی قصاص داشتیم
حسینی راد با بیان اینکه در چند سال گذشته ۱۷۰ مورد رضایت قطعی قصاص داشتیم، ادامه میدهد:. این روند ادامه دارد و در سکوت خبری به فعالیتهای صلحی گسترده خود مشغول هستیم.
وی تنها تحصیلات در رشته روانشناسی را کافی نمیداند و معتقد است: در انجام صلح و سازش باید آگاهی، شناخت و تخصص کافی وجود داشته باشد. با روانشناس بودن تنها میتوان ارتباط بهتر و عمیق تری با شکات برقرار و آنها را شخصیت شناسی کرد.
حسینی راد با اشاره به استفاده از تکنینکهای حل مسئله و چگونگی آگاه سازی شکات برای بهبود و کیفیت بخشی به جلسات صلح و سازش میگوید: تجربه ارتباط، بوم شناسی و شناخت شخصیت افراد و شغل آنها و ارزشهای دینی و فرهنگی و اعتقادی و مذهبی افراد را باید شناخت و بعد به موضوع ورود کرد.
چند پرونده مهم
رئیس شعبه ۴۳ شورای حل اختلاف اصفهان درباره یکی از مهمترین پروندههایی که اخیرا رسیدگی کرده است، میگوید: اخیرا پروندهای پیگیری کردیم که در نزاع دو دوست، یک نفرشان کشته شده بود. فردی که مرتکب جرم شده بود، شغل موجه آرایشگری داشت و مجرم بالفطره نیز نبود. ما در این پرونده از مادر رضایت گرفته و سه ماه بعد از پدرش در خیابان رضایت گرفتیم.
اخذ رضایت در پروندهای که اقوام متوفی اجازه رضایت نمیدادند
حسینیراد میگوید: در پرونده دیگری در شهرضا دو جوان درباره موضوع آب برای زمینهای کشاورزی بحثشان میشود که با بیل و سلاح سرد باهم درگیر میشوند و یک نفرشان کشته میشود. در این پرونده یکی از اقوام مادر مرحوم سنگاندازی میکرد و به محکوم به قتل، میگفتند باید یک میلیارد تومان پول دهید تا رضایت دهیم. این شد که در جلسهای که تمام بزرگان شهر در آن جمع شده بودند و آن فرد نیز حضور داشت، در جمع تمام بزرگان موضوع را اینطور مطرح کردم که؛ این آقا از خانواده فلانی طلب پول کرده است. بدین روش، جلوی این فرد ایستادیم و همین موضوع باعث شد تا پرونده در همان شب ماه رمضان منجر به صلح و سازش قطعی شود.
ابتکار عمل مورد استفاده در جلسات صلح و سازش
وی درباره ابتکار عمل مورد استفاده خود در جلسات صلح و سازش میگوید: معمولا وقتی وارد جلسات میشوم، در لحظات اول تنها شنونده هستم و با دقت شرایط را ارزیابی میکنم که آیا این فرد قصد رضایت دارد یا فقط میخواهد، درد و دل کند. روش مورد استفاده ام در بیشتر اوقات این است که خود را همراه فرد مراجع، میکنم تا احساس آرامش کند چراکه مسلما در چنین پروندههایی افراد زیادی برای پادرمیانی میروند، اما بنده میگویم تنها برای همدردی و همدلی آمده ام که البته مطرح کردن آن نیز شیوه خاص خود را دارد.
انتهای پیام/
***